Alluloza – dietetyczny cukier

Alluloza (aluloza, znana także jako psicoza lub pod komercyjnymi nazwami Dolcia Prima ® albo Astraea) to węglowodan o smaku i funkcjonalności zbliżonym do cukru stołowego o kaloryczności o 90% niższej niż sukroza. Nazywana dietetycznym cukrem alluloza od ponad 20 lat jest z powodzeniem stosowana w Japonii, od niedawna w USA, kiedy pojawi się w Europie – na razie nie… Read More »

Labdoor test jakości najpopularniejszych batonów proteinowych

Jak wybrać najlepszego batona białkowego? Czym się kierować, co brać pod uwagę? Rynek batonów proteinowych rozwija się w szalonym tempie, producenci nie ustają w pomysłach kreowania nowych smaków i receptur. Na stronie Labdoor pojawił się nowy raport analizujący jakość składników najpopularniejszych batonów proteinowych USA oraz dodatkowo badający zgodność listy składników i wartości odżywczych deklarowanych na… Read More »

Mąka migdałowa, mąka kokosowa i inne mąki bezglutenowe – porównanie najpopularniejszych mąk niskowęglowodanowych

Zastanawiasz się która mąka bezglutenowa jest najlepsza? Szukasz niskowęglowodanowej alternatywy dla mąki pszennej? Czy mąka migdałowa nadaje się do pieczenia? Nie wiesz czy zdrowsza jest mąka kokosowa czy mąka migdałowa i do czego ich użyć? Nic dziwnego – półki sklepów ze zdrową żywnością, a nawet regały tradycyjnych marketów zalały substytuty mąki dla osób na diecie… Read More »

Guiltfree dietetyczne bestsellery 2016 – czy to koniec ery produktów zero kalorii?

Schyłek roku i początek stycznia to już tradycyjnie czas podsumowań i analiz – nie inaczej jest w naszym przypadku; ostatnich kilka dni poświęciliśmy na analizę ubiegłorocznych bestsellerów i podsumowanie trendów, postaramy się wyciągnąć z tych danych wnioski i przewidzieć co będzie hitem kolejnego roku, nie zdradzimy chyba przedwcześnie sekretu zapowiadając, że w czołówce niezmiennie utrzymują się produkty… Read More »

Lista produktów High FODMAP po polsku

FODMAP dieta zalecana przy Zespole Jelita Nadwrażliwego, skrót od angielskiego Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, And Polyols, rozwijana przez naukowców z Monash Uniwersity lista produktów, które mogę nie ulegać całkowitemu trawieniu przez organizmy niektórych osób i tym samym mają potencjalnie drażniące działanie. Produkty High FODMAP Tych produktów unikaj za wszelką cenę, a najlepiej całkowicie wyeliminuj je z diety. Lista… Read More »

Co przynosi Fit-Mikołaj?

Tak, tak to już ostatni dzwonek. Są tacy, którzy wszystko mają już kupione, a prezenty dla najbliższych leżą od października bezpiecznie schowane w szafie. Ale nie przejmuj się, ci ludzie są z innej planety (z planety „MamCzasNaWszystko”) pozostali z nas, właśnie drapią się w głowę co by tu kupić tej najbliższej nam osobie. Na szczęście jest… Read More »

Mąka kokosowa – zalety najsmaczniejszej z bezglutenowych mąk low-carb

Mąka kokosowa, wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego staje się – i słusznie – coraz popularniejszym składnikiem codziennych posiłków i poprawia się jej dostępność – do niedawna mąkę kokosową można było wyszukać tylko w kąciku półki sklepu ze zdrową żywnością, teraz zdarza się, że zajmuje wyeksponowane miejsce nawet w hipermarkecie. Stosując mąkę kokosową jako zamiennik… Read More »

Dobrze, gdy nie za słodko

Jeśli kiedykolwiek myślałaś, że nic nie jest w stanie zwalić Cię z nóg, to prawdopodobnie wynik na Twojej krzywej cukrowej nigdy nie przekroczył normy. Gratulacje. Jesteś w gronie około 90% szczęśliwych „ciężarówek” bez cukrzycy ciążowej. Jednak jeśli na nieszczęście znalazłaś się w mniejszości, nie przejmuj się. Wiele kobiet przez to przeszło i wiele jeszcze przejdzie.… Read More »

Jak działają aromaty spożywcze i jak z nich korzystać aby schudnąć?

Aromaty spożywcze ułatwiają utrzymanie diety Istnieją teorie, zgodnie z którymi współczesne jedzenie jest tak pyszne, że przyczynia się do rosnącej fali otyłości w rozwiniętych społeczeństwach. Jeszcze 100 lat temu, o tysięcu lat nie wspominając, człowiek jadł, aby zaspokoić głód – tylko tyle i dokładnie tyle, aby żołądek wysłał do mózgu sygnał „wystarczy mi”. Oczywiście bywały… Read More »