Placek z mąki migdałowej z kremem sernikowym, truskawkami i kruszonką – łatwy przepis na ciasto bez cukru

0
Placek z mąki migdałowej z kremem sernikowym, truskawkami i kruszonką – łatwy przepis na ciasto bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Szybki i prosty przepis na bardzo dobre ciasto bez cukru, bez glutenu, niskowęglowodanowe, przygotowane na bazie mąki migdałowej, słodzone erytrytolem. Przepis to efekt pełnej improwizacji i sięgnięcia w piątkowy wieczór po to co było pod ręką – efekt przeszedł moje oczekiwania a przepis jest banalnie prosty, więc dzielę się nim z wami.

Spód z mąki migdałowej połączonej z mąką kokosową wyszedł zwarty, przyjemnie wilgotny dzięki masie sernikowej, która w niego częściowo wsiąknęła. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, co razem z mąką kokosową zwiększyło intensywność kokosowego smaku, świetnie łączącą się z truskawkami. Kruszonka to to samo ciasto, co na spodzie, ale pokruszone i przypieczone dzięki czemu stało się kruche.

Kruchy placek z mąki migdałowej, z masą sernikową i truskawkami, z migdałowo-kokosową kruszonką, oczywiście bez cukru.

Składniki na ciasto:

    • 2 szklanki* mąki migdałowej (użyłam odtłuszczonej mąki  migdałowej Afruse)
    • 1/3 szklanki mąki kokosowej (użyłam odtłuszczonej mąki kokosowej Tropicai)
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek oleju kokosowego
    • 1/2 szklanki erytrytolu (naturalny słodzik zero kalorii, zamiennik cukru)
    • 3 jajka
    • płaska łyżeczka pasty waniliowej
    • 2-3 czubate łyżki jogurtu greckiego
Masa kremowo-serowa:
  • 1 opakowanie serka Philadelhpia
  • 1 opakowanie serka Almette** naturalnego
  • 1/4 szklanki erytrytolu
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka pasty waniliowej
  • 200g truskawek i malin***

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, formę nasmarować tłuszczem korzystając ze pamu do smażenia (nie jest to konieczne jeśli używasz formy silikonowej)
  2. Zmieszaj w misce suche składniki ciasta
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, poza jogurtem
  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, na koniec dodaj tyle jogurtu, by uzyskać konsystencję plasteliny. Wygnieć 2/3 masy ciastowej na spodzie formy
  5. W misce zmieszaj składniki masy serowej, wystarczy trzepaczką – wylej masę na spód
  6. Rozłóż na masie truskawki, z wierzchu posyp kruszonkę z reszty ciasta
  7. Piecz 30 minut – aż kruszonka się zezłoci
  8. Pokrój ciasto po schłodzeniu

* To ciasto jest odporne na niedokładne odmierzanie składników – nie trzeba ważyć, wystarczy z grubsza zachować proporcje

** Użyłabym dwóch opakowań Philadelphia, ale miałam tylko jedno – z braku laku drugie zastąpiłam serkiem Almette, który jest nieco słony, i to był strzał w dziesiątkę. 

*** Użyłam mrożonych truskawek i malin; spieszyłam się więc rozmroziłam je w mikrofalówce, przez co zniszczyła się ich struktura i puściły wodę. Najlepiej rozmrażać mrożone owoce w lodówce, przez kilkanaście godzin – kiedy rozmrażanie przebiega powoli, owoce nie puszczają soków, są smaczniejsze i ładniejsze

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes