Szybki i prosty przepis na bardzo dobre ciasto bez cukru, bez glutenu, niskowęglowodanowe, przygotowane na bazie mąki migdałowej, słodzone erytrytolem. Przepis to efekt pełnej improwizacji i sięgnięcia w piątkowy wieczór po to co było pod ręką – efekt przeszedł moje oczekiwania a przepis jest banalnie prosty, więc dzielę się nim z wami.
Spód z mąki migdałowej połączonej z mąką kokosową wyszedł zwarty, przyjemnie wilgotny dzięki masie sernikowej, która w niego częściowo wsiąknęła. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, co razem z mąką kokosową zwiększyło intensywność kokosowego smaku, świetnie łączącą się z truskawkami. Kruszonka to to samo ciasto, co na spodzie, ale pokruszone i przypieczone dzięki czemu stało się kruche.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki* mąki migdałowej (użyłam odtłuszczonej mąki migdałowej Afruse)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej (użyłam odtłuszczonej mąki kokosowej Tropicai)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 1/2 szklanki erytrytolu (naturalny słodzik zero kalorii, zamiennik cukru)
- 3 jajka
- płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 2-3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 opakowanie serka Philadelhpia
- 1 opakowanie serka Almette** naturalnego
- 1/4 szklanki erytrytolu
- 1 jajko
- płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 200g truskawek i malin***
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, formę nasmarować tłuszczem korzystając ze pamu do smażenia (nie jest to konieczne jeśli używasz formy silikonowej)
- Zmieszaj w misce suche składniki ciasta
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, poza jogurtem
- Połącz ze sobą suche i mokre składniki, na koniec dodaj tyle jogurtu, by uzyskać konsystencję plasteliny. Wygnieć 2/3 masy ciastowej na spodzie formy
- W misce zmieszaj składniki masy serowej, wystarczy trzepaczką – wylej masę na spód
- Rozłóż na masie truskawki, z wierzchu posyp kruszonkę z reszty ciasta
- Piecz 30 minut – aż kruszonka się zezłoci
- Pokrój ciasto po schłodzeniu
* To ciasto jest odporne na niedokładne odmierzanie składników – nie trzeba ważyć, wystarczy z grubsza zachować proporcje
** Użyłabym dwóch opakowań Philadelphia, ale miałam tylko jedno – z braku laku drugie zastąpiłam serkiem Almette, który jest nieco słony, i to był strzał w dziesiątkę.
*** Użyłam mrożonych truskawek i malin; spieszyłam się więc rozmroziłam je w mikrofalówce, przez co zniszczyła się ich struktura i puściły wodę. Najlepiej rozmrażać mrożone owoce w lodówce, przez kilkanaście godzin – kiedy rozmrażanie przebiega powoli, owoce nie puszczają soków, są smaczniejsze i ładniejsze