Napoje bez kalorii, napoje bez cukru – Kiedy warto po nie sięgać?

Często słyszę pytania czy dany produkt w ogóle warto stosować, kupować itd. Generalnie moja odpowiedź zawsze brzmi „warto, ale…”. Po „ale” zwykle przeprowadzam mały wywód na temat tego jak to trzeba być świadomym co się je i w jakich okolicznościach i kiedy dane produkty mogą nam pomóc w utrzymaniu diety a kiedy będzie wręcz przeciwnie.… Read More »

Jak liczyć kalorie?

Liczenie kalorii to tylko pozornie prosta rzecz – gotowe produkty mają wypisaną zawartość odżywczą w porcji, a w UE obowiązkowo także w 100g, na opakowaniu. Jednak większość tego co jemy, lub co powinniśmy jeść, to nie etykietowane gotowce, tylko składniki, które łączymy i przetwarzamy, a w takiej sytuacji wyliczenie kaloryczności nie jest już wcale łatwe.… Read More »

Cykl węglowodanowy (carb cycling, intermittent fasting) – o co w tym chodzi i jak to działa?

Po szaleństwie diet low-carb demonizujących wszelkie formy węglowodanów i wynoszących pod niebiosa wysokie spożycie białka nadszedł czas na bardziej umiarkowane i jak wszystko wskazuje, zdrowsze podejście do odchudzania: carb cycling, czyli cykl  węglowodanowy, łączący w sobie naprzemiennie dni bogate w węglowodany i dni niskowęglowodanowe daje możliwość osiągnięcia podobnie spektakularnych wyników dietetycznych bez pozbawiania organizmu niezbędnych… Read More »

Najlepsze Batony Proteinowe na Zimę

Zima w pełni. Czas wybrać idealny baton białkowy. Ferie, narty, snowboard? To wszystko kojarzy nam się z ruchem na świeżym powietrzu. Z przyjemnym mrozem szczypiącym w policzki, wiatrem świadczącym o rozwijanej przez nas prędkości, słońcem na stoku ale także z głodem. Z tym przyjemnym rodzajem głodu, który odczuwa się po intensywnym ruchu, zwłaszcza w zimowych… Read More »

Najlepsze zdrowe tłuszcze do smażenia – dlaczego musisz wiedzieć co to jest punkt dymienia (grafika)

Wybór zdrowego tłuszczu do smażenia nie jest prosty – smak spada na drugie miejsce gdy chodzi o wartości zdrowotne, najczęściej wskazuje się na zawartość kwasów nasyconych i nienasyconych i odpowiednie proporcje kwasów Omega 3 i Omega 6, dlatego często polecany wybór to olej kokosowy do smażenia albo oliwa, krytykowane zaś jest masło. Zamiast ulegać przesądom warto… Read More »

Bezglutenowy omlet owsiany z erytrolem

Szybki i prosty przepis na doskonały omlet – sekretnym składnikiem jest serek Almette, dzięki któremu omlet jest bardzo delikatny, oraz erytrol Sukrin Gold, naturalny słodzik bez kalorii, który smakuje zupełnie jak brązowy cukier. Potrzeba matką wynalazku – po tym, jak okazało się, że serek Almette sprawdza się doskonale jako składnik ciasta, postanowiłam przetestować go w omlecie… Read More »

Alluloza – dietetyczny cukier

Alluloza (aluloza, znana także jako psicoza lub pod komercyjnymi nazwami Dolcia Prima ® albo Astraea) to węglowodan o smaku i funkcjonalności zbliżonym do cukru stołowego o kaloryczności o 90% niższej niż sukroza. Nazywana dietetycznym cukrem alluloza od ponad 20 lat jest z powodzeniem stosowana w Japonii, od niedawna w USA, kiedy pojawi się w Europie – na razie nie… Read More »

Labdoor test jakości najpopularniejszych batonów proteinowych

Jak wybrać najlepszego batona białkowego? Czym się kierować, co brać pod uwagę? Rynek batonów proteinowych rozwija się w szalonym tempie, producenci nie ustają w pomysłach kreowania nowych smaków i receptur. Na stronie Labdoor pojawił się nowy raport analizujący jakość składników najpopularniejszych batonów proteinowych USA oraz dodatkowo badający zgodność listy składników i wartości odżywczych deklarowanych na… Read More »

Mąka migdałowa, mąka kokosowa i inne mąki bezglutenowe – porównanie najpopularniejszych mąk niskowęglowodanowych

Zastanawiasz się która mąka bezglutenowa jest najlepsza? Szukasz niskowęglowodanowej alternatywy dla mąki pszennej? Czy mąka migdałowa nadaje się do pieczenia? Nie wiesz czy zdrowsza jest mąka kokosowa czy mąka migdałowa i do czego ich użyć? Nic dziwnego – półki sklepów ze zdrową żywnością, a nawet regały tradycyjnych marketów zalały substytuty mąki dla osób na diecie… Read More »