Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Spiegelhauer Süßlupinenmehl 0,5KG - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa 13g węglowodanów
Spiegelhauer Süßlupinenmehl - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa ze słodkiej żółtej odmiany łubinu, zero goryczki w posmaku!
Niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i wysokobłonnikowa mąka łubinowa doskonale sprawdza się jako alternatywa dla zwykłej mąki i składnik chleba, ciastek, makaronów, czy naleśników bezglutenowych. W przeciwieństwie do mąk orzechowych, które mają nieco słodkawy smak, mąka łubinowa jest lekko słona, ma strukturę ziarenek przypominającą ziarnistością drobną mąkę kukurydzianą.
Mąka z łubinu jest bogatym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu na długo daje uczucie sytości a jej niski indeks glikemiczny zapobiega napadom wilczego głodu i podjadaniu słodyczy.
Organiczna prażona mąka z łubinu słodkiego. Łubin jest starą rośliną uprawną i był już ważnym podstawowym pożywieniem tubylców Ameryki Południowej. To jedna z roślin strączkowych. Oryginalne odmiany zawierały dużą ilość substancji gorzkich, ale można było to zmniejszyć dzięki nowoczesnej hodowli. Dlatego tym nowym odmianom nadano nazwę słodki łubin. Rodzaj substytutu kawy wytwarzany niegdyś z prażonych owoców. Z nasion natomiast wytwarzana jest słodka mąka z łubinu. Aby mąka ta była smaczniejsza, jest ona dodatkowo prażona. Oczywiście jest dostępny w najlepszej jakości organicznej.
Słodka mąka z łubinu charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością wartościowego białka roślinnego, które w niczym nie ustępuje zawartości soi. To sprawia, że jest to jakościowo równoważna i ekologicznie poprawna, regionalna alternatywa dla soi. W porównaniu do mąki pełnoziarnistej ekologiczna mąka z łubinu słodkiego zawiera prawie czterokrotnie więcej białka. Białko słodkiego łubinu zawiera osiem ważnych aminokwasów. Indeks glikemiczny jest porównywalny z indeksem glikemicznym soi.
Keto wypieki z mąki łubinowej - zasady i wskazówki
Jeśli chcesz z nią upiec, możesz w przepisie zachować nawet jedno lub dwa jajka, ponieważ mąka ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, co sprzyja wiązaniem ciasta. Praktyczna zasada dotycząca wypieków: tym cennym produktem spożywczym można zastąpić aż 15% całkowitej ilości mąki.
Jeśli nie chcesz używać mąki sojowej, możesz ją łatwo zastąpić taką samą ilością słodkiej mąki łubinowej. Można go dodawać do soków lub koktajli, pić zmieszany z wodą jako rodzaj shake'a białkowego, stosować jako spoiwo, dodawać do zup, a nawet używać jako składnik sosu sałatkowego. A może domowy smarowidło, na przykład z koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, mąki ze słodkiego łubinu, różnych przypraw i posiekanych orzechów nerkowca? Wegańskie lub wegetariańskie paszteciki z tej mąki, płatków owsianych, posiekanej cebuli, przypraw i drobno startych warzyw, np. marchewki, są pyszną odmianą. Mąka łubinowa jest również bardzo popularna w pieczywie białkowym.
Gotując z mąką łubinową pamiętaj o dodaniu większej ilości płynów - np. czubatej łyżki jogurtu naturalnego bo zawarty w mące łubinowej błonnik chłonie płyny.
Białko łubinowe jest zbliżone do białka sojowego i pszennego, ale ma w porównaniu do nich wiele zalet:
- białko łubinu jest naturalnie bezglutenowe
- mąka łubinowa jest bogatym źródłem argininy - aminokwasu biorącego udział w reakcji wytwarzania tlenku azotu wewnątrz organizmu i przyczyniającego się w ten sposób się do rozszerzania naczyń krwionośnych
- mąka łubinowa korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia tkrwi
- mąkę łubinową cechuje niski indeks glikemiczny IG 15
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Spiegelhauer Bio Süßlupinenmehl / Lupinenprotein - częściowo odtłuszczona mąka łubinowa BIO z certyfikowanych upraw organicznych
Masa netto: 1kg
Składniki: 100% mąka z nasion łubinu
Kraj pochodzenia: Austria
Alergeny: łubin; możliwa obecność glutenu, orzechów, w tym orzechów ziemnych, soi, gorczycy, sezamu i selera
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1400kJ / 335kcal, tłuszcze 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3g), węglowodany 13g (w tym cukry 3g), białko 39g, błonnik 32g, sól 0g
Producent: Wyprodukowano dla Bio Bäckerei Spiegelhauer, Bahnhofstraße 17, 01796 Pirna, Germany
Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu