• Nowość
NaturAvena partially defatted lupine flour BIO
  • NaturAvena partially defatted lupine flour BIO
  • Spiegelhauer Süßlupinenmehl 0,5KG - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa 13g węglowodanów
  • NaturAvena partially defatted lupine flour BIO
  • Spiegelhauer Süßlupinenmehl 0,5KG - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa 13g węglowodanów
  • NaturAvena partially defatted lupine flour BIO
  • Spiegelhauer Süßlupinenmehl 0,5KG - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa 13g węglowodanów
Kod produktu: 4260438348624

Spiegelhauer Süßlupinenmehl 0,5KG - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa 13g węglowodanów

Data ważności: 28.02.2025Dostępny w magazynie

Niskokaloryczna mąka niskowęglowodanowa o doskonałych parametrach - ponad 40% białka, ponad 30% błonnika, znikoma zawartość tłuszczu i węglowodanów. Mąka łubinowa jest idealna do pieczenia chleba, ciast, makaronów i omletów bezglutenowych.

19,94 zł netto

20,94 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 500 g; 4.19zł/100g

  

Spiegelhauer Süßlupinenmehl - prażona organiczna odtłuszczona mąka łubinowa ze słodkiej żółtej odmiany łubinu, zero goryczki w posmaku!

Niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i wysokobłonnikowa mąka łubinowa doskonale sprawdza się jako alternatywa dla zwykłej mąki i składnik chleba, ciastek, makaronów, czy naleśników bezglutenowych. W przeciwieństwie do mąk orzechowych, które mają nieco słodkawy smak, mąka łubinowa jest lekko słona, ma strukturę ziarenek przypominającą ziarnistością drobną mąkę kukurydzianą.

Mąka z łubinu jest bogatym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu na długo daje uczucie sytości a jej niski indeks glikemiczny zapobiega napadom wilczego głodu i podjadaniu słodyczy. 

Organiczna prażona mąka z łubinu słodkiego. Łubin jest starą rośliną uprawną i był już ważnym podstawowym pożywieniem tubylców Ameryki Południowej. To jedna z roślin strączkowych. Oryginalne odmiany zawierały dużą ilość substancji gorzkich, ale można było to zmniejszyć dzięki nowoczesnej hodowli. Dlatego tym nowym odmianom nadano nazwę słodki łubin. Rodzaj substytutu kawy wytwarzany niegdyś z prażonych owoców. Z nasion natomiast wytwarzana jest słodka mąka z łubinu. Aby mąka ta była smaczniejsza, jest ona dodatkowo prażona. Oczywiście jest dostępny w najlepszej jakości organicznej.

Słodka mąka z łubinu  charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością wartościowego białka roślinnego, które w niczym nie ustępuje zawartości soi. To sprawia, że ​​jest to jakościowo równoważna i ekologicznie poprawna, regionalna alternatywa dla soi. W porównaniu do mąki pełnoziarnistej ekologiczna mąka z łubinu słodkiego zawiera prawie czterokrotnie więcej białka. Białko słodkiego łubinu zawiera osiem ważnych aminokwasów. Indeks glikemiczny jest porównywalny z indeksem glikemicznym soi.

Keto wypieki z mąki łubinowej - zasady i wskazówki

Jeśli chcesz z nią upiec, możesz w przepisie zachować nawet jedno lub dwa jajka, ponieważ mąka ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, co sprzyja wiązaniem ciasta. Praktyczna zasada dotycząca wypieków: tym cennym produktem spożywczym można zastąpić aż 15% całkowitej ilości mąki.

Jeśli nie chcesz używać mąki sojowej, możesz ją łatwo zastąpić taką samą ilością słodkiej mąki łubinowej. Można go dodawać do soków lub koktajli, pić zmieszany z wodą jako rodzaj shake'a białkowego, stosować jako spoiwo, dodawać do zup, a nawet używać jako składnik sosu sałatkowego. A może domowy smarowidło, na przykład z koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, mąki ze słodkiego łubinu, różnych przypraw i posiekanych orzechów nerkowca? Wegańskie lub wegetariańskie paszteciki z tej mąki, płatków owsianych, posiekanej cebuli, przypraw i drobno startych warzyw, np. marchewki, są pyszną odmianą. Mąka łubinowa jest również bardzo popularna w pieczywie białkowym.

Gotując z mąką łubinową pamiętaj o dodaniu większej ilości płynów - np. czubatej łyżki jogurtu naturalnego bo zawarty w mące łubinowej błonnik chłonie płyny.

Białko łubinowe jest zbliżone do białka sojowego i pszennego, ale ma w porównaniu do nich wiele zalet:

  • białko łubinu jest naturalnie bezglutenowe
  • mąka łubinowa jest bogatym źródłem argininy - aminokwasu biorącego udział w reakcji wytwarzania tlenku azotu wewnątrz organizmu i przyczyniającego się w ten sposób się do rozszerzania naczyń krwionośnych
  • mąka łubinowa korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia tkrwi
  • mąkę łubinową cechuje niski indeks glikemiczny IG 15

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
100.50
335.00
kJ
419.70
1,399.00
Tłuszcze, w tym
2.10
7.00
tłuszcze nasycone
0.90
3.00
Węglowodany, w tym
3.90
13.00
cukry
0.90
3.00
Błonnik
9.60
32.00
Białko
11.70
39.00
Sól
0.00
0.00

Spiegelhauer Bio Süßlupinenmehl / Lupinenprotein  - częściowo odtłuszczona mąka łubinowa BIO z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto: 1kg

Składniki: 100% mąka z nasion łubinu

Kraj pochodzenia: Austria

Alergeny: łubin; możliwa obecność glutenu, orzechów, w tym orzechów ziemnych, soi, gorczycy, sezamu i selera

Wartości odżywcze w 100gwartość energetyczna 1400kJ / 335kcal, tłuszcze 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3g), węglowodany 13g (w tym cukry 3g), białko 39g, błonnik 32g, sól 0g

Producent:  Wyprodukowano dla Bio Bäckerei Spiegelhauer, Bahnhofstraße 17, 01796 Pirna, Germany

Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu