Mak to podstawa pysznej masy makowej - niestety bardzo kaloryczna, bo 100g maku ma aż 525kcal, z czego ponad 41% pochodzi z tłuszczu. Odtłuszczona mąka makowa ma niemal 2 razy mniej kalorii i 2,5 raza mniej tłuszczu niż zwykły mak.
Bezglutenowe mąki Efavit powstają w wyniku odciągania metodą zimnego tłoczenia oleju z surowca podstawowego - nasion. Dzięki temu wartościowe składniki pozostają w stanie nienaruszonym, zawartość błonnika pozostaje niezmieniona, a zawartość tłuszczu roślinnego w gotowych mąkach waha się pomiędzy 10% a 25%.
Mąka makowa doskonale sprawdza się jako dodatek do owsianek, omletów, jogurtu, budyniów, jako składnik lekkich mas do nadziewania ciast i oczywiście jako dodatek do wypieków.
Wartości Odżywcze
Efavit odtłuszczona mąka makowa
Masa netto: 250g
Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Produkt naturalnie bezglutenowy.
Wartości odżywcze na 100g produktu: 1217kJ/291kcal, 17g tłuszczu, 5,8g węglowodanów, 29g białka
Producent: TOMVITAL Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Tomasz Łukaszewicz ul. Zamojska 14, 61-339 Poznań
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.