• Obecnie brak na stanie
Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
  • Efavit partially defatted peanut flour
Kod produktu: b15906286515212
Efavit

Efavit odtłuszczona mąka z orzechów ziemnych 39g białko / 29g węglowodany

Obecnie brak na stanie

Mąka z orzechów ziemnych to idealne źródła białka. W porównaniu do mąki pszennej ma ponad 2 razy mniej węglowodanów i ponad 3 razy więcej białka! Dodatkowo odtłuszczona mąka fistaszkowa ma niemal o połowę mniej kalorii niż zwykła mąka z orzechów ziemnych.

Doskonale nadaje się dla sportowców i osób przestrzegających diety niskowęglowodanowej.

8,07 zł netto

8,07 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 3.23zł/100g

Główny smak: Smak orzech ziemny – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Odtłuszczona mąka z fistaszków z brązową skórką.

Bezglutenowe mąki Efavit powstają w wyniku odciągania metodą zimnego tłoczenia oleju z surowca podstawowego - nasion. Dzięki temu wartościowe składniki pozostają w stanie nienaruszonym, zawartość błonnika pozostaje niezmieniona, a zawartość tłuszczu roślinnego w gotowych mąkach waha się pomiędzy 10% a 25%. Mąka z orzechów ziemnych Efavit ma niemal o połowę mniej kalorii niż zwykła, nieodtłuszczona mąka fistaszkowa.

Zawartość białka w orzechach ziemnych sięga 20%, ale odciśnięcie z nich oleju sprawia, że odtłuszczona mąka fistaszkowa zawiera niemal 40% białka!

Taka mąka znakomicie nadaje się do pieczenia ciast, chlebów, pizzy, gofrów czy omletów, rewelacyjnie sprawdza się jako panierka czy zagęszczacz do zup. Można dosypywać ją do płatków śniadaniowych, miksować z napojami mlecznymi i owocowymi smoothie, posypywać kanapki - w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki zbożowej, mąka z nasion może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań jest nawet szersze niż mąki pszennej czy żytniej. Roztarcie na pastę kilku łyżek mąki fistaszkowej z wodą i miodem oraz szczyptą cukru da w efekcie pastę podobną w smaku do masła orzechowego - o trzy razy niższej kaloryczności. Kiedy zmieszasz ją ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym stworzysz napój wyjątkowo bogaty w substancje odżywcze.

Mąka z orzechów ziemnych jest bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, błonnika, niacyny, magnezu i fosforu.

Stosując ją w przepisach, zastępuj 30% zwykłej mąki mąką arachidową. Dla uzyskania odpowiedniej wilgoci polecamy dodać do przepisu dodatkowe jajko.

W porównaniu do mąki pszennej mąka arachidowa ma:

  • ponad 3 razy mniej węglowodanów,
  • ponad 4 razy więcej białka

Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osób trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej.

Wartości Odżywcze

Porcja 100g

Wartości odżywcze w:
Porcja 100g
100g
Kalorie
434.00
434.00
kJ
1,844.50
1,844.50
Tłuszcze, w tym
29.00
29.00
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
18.00
18.00
cukry
poliole
skrobie
Białko
39.00
39.00
Błonnik
Erytrytol
Sód
(ekwiwalent soli)
Uwagi

Efavit odtłuszczona mąka z orzechów arachidowych

Masa netto 250g

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkt bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: 434kcal, 39g białka, 18g węglowodany, 29g tłuszcze.

Producent:  TOMVITAL Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Tomasz Łukaszewicz ul. Zamojska 14, 61-339 Poznań

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.