Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Barney Butter surowe masło migdałowe z chia, bez cukru
Zdecydowana większość maseł migdałowych dostępnych w sklepach, nawet tych organicznych, powstaje z migdałów poddawanych obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze (prażeniu) - surowe masło migdałowe Barney Butter powstaje w procesie mielenia na zimno nieprażonych migdałów, w trakcie którego temperatura nie przekracza 45°C - dzięki temu masło migdałowe zachowuje więcej cennych składników odżywczych i ma wyjątkowy, pyszny smak.
Zawarte w surowym maśle migdałowym Barney Butter nasiona chia są bogatym źródłem witamin E, B1 i B3, a także mikroelementów: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny. Dostarczają wartościowych kwasów Omega-3, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy a dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości błonnika zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi.
Na czym polega różnica między surowym masłem migdałowym a masłem migdałowym z prażonych migdałów?
Migdały są źródłem wartościowych składników - są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają zdrowie serca i utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu. Proces prażenia migdałów zmienia strukturę zawartych w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększając ich podatność na procesy oksydacyjne - nienasycone kwasy tłuszczowe są niestabilne chemicznie w wysokich temperaturach.
Prażenie zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia procesu jełczenia - dlatego, że cała powierzchnia migdałów jest wystawiona na oddziaływanie tlenu Masło, w którym zaczęły występować procesy jełczenia staje się niebezpieczne dla zdrowia, stwarza ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie a nawet ma działanie rakotwócze - to dlatego masła z prażonych orzechów należy przechowywać w lodówce, a masła migdałowego z surowych migdałów nie są w ogóle podatne na jełczenie i nie muszą stać w lodówce nawet po otwarciu słoika.
Prażenie migdałów wiąże się z ryzykiem powstania w nich niebezpiecznych dla organizmu substancji - badania przeprowadzone w Szwajcarii i opublikowane w 2005 r. w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że migdały zawierające najwyższy odsetek wolnej aspraginy (jeden z aminokwasów) po prażeniu wykazywały najwyższą zawartość szkodliwego akrylamidu.
Najważniejsze informacje o surowym maśle migdałowym Barney Butter
- z surowych migdałów
- z dodatkiem nasion chia
- bez dodatku cukru
- bez dodatku soli
- bezglutenowe
- wegańskie
- bez GMO
- bez soli
- bez orzechów ziemnych
- 100% naturalne
- bogate w białko, błonnik i wapń
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Barney Butter Almond Butter Raw + Chia - masło migdałowe z surowych migdałów z nasionami chia
Masa netto: 0,284kg
Składniki: surowe migdały kalifornijskie, nasiona chia, olej z owoców palmy
Alergeny: migdały.
Produkt naturalnie bezglutenowy, wolny od orzechów ziemnych (certyfikat USA)
Produkt wegański, koszerny, wolny od GMO.
Wartości odżywcze na porcję 32g (9 porcji w opakowaniu): 807kJ / 190kcal, 16g tłuszczu (w tym 1,5g tłuszcze nasycone), 2g węglowodany (w tym 1g cukry), 6g białko, 5g błonnik, 0mg sodu.
Wartości odżywcze na 100g: 2521kJ / 593kcal, 49,9g tłuszczu (w tym 4,68g tłuszcze nasycone), 6,2g węglowodany (w tym 3,1g cukry), 18,7g białko, 15,6g błonnik, 0mg sodu.
Producent: Wyprodukowano w USA przez Barney & Co. California, LLC, Fresno,CA93706
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (także po otwarciu słoika), ale można to zrobić dla dodatkowego przedłużenia trwałości produktu.