• Obecnie brak na stanie
Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
  • Barney Butter Almond Butter Raw + Chia
Kod produktu: b2858864004005
Barney Butter

Barney Butter surowe masło migdałowe z chia, bez cukru

Obecnie brak na stanie

Masło migdałowe raw z surowych migdałów z dodatkiem chia superfoods, niesłodzone, bez dodatku cukru. Wegańskie, bezglutenowe, bez GMO, z zakładu wolnego od orzechów ziemnych.

56,14 zł netto

58,95 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 284 g; 20.76zł/100g

Główny smak: Smak migdały – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Zdecydowana większość maseł migdałowych dostępnych w sklepach, nawet tych organicznych, powstaje z migdałów poddawanych obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze (prażeniu) - surowe masło migdałowe Barney Butter powstaje w procesie mielenia na zimno nieprażonych migdałów, w trakcie którego temperatura nie przekracza 45°C - dzięki temu masło migdałowe zachowuje więcej cennych składników odżywczych i ma wyjątkowy, pyszny smak.

Zawarte w surowym maśle migdałowym Barney Butter nasiona chia są bogatym źródłem witamin E, B1 i B3, a także mikroelementów: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny. Dostarczają wartościowych kwasów Omega-3, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy a dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości błonnika zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi.

Na czym polega różnica między surowym masłem migdałowym a masłem migdałowym z prażonych migdałów?

Migdały są źródłem wartościowych składników - są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają zdrowie serca i utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu. Proces prażenia migdałów zmienia strukturę zawartych w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększając ich podatność na procesy oksydacyjne - nienasycone kwasy tłuszczowe są niestabilne chemicznie w wysokich temperaturach.

Prażenie zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia procesu jełczenia - dlatego, że cała powierzchnia migdałów jest wystawiona na oddziaływanie tlenu  Masło, w którym zaczęły występować procesy jełczenia staje się niebezpieczne dla zdrowia, stwarza ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie a nawet ma działanie rakotwócze - to dlatego masła z prażonych orzechów należy przechowywać w lodówce, a masła migdałowego z surowych migdałów nie są w ogóle podatne na jełczenie i nie muszą stać w lodówce nawet po otwarciu słoika.

Prażenie migdałów wiąże się z ryzykiem powstania w nich niebezpiecznych dla organizmu substancji - badania przeprowadzone w Szwajcarii i opublikowane w 2005 r. w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że migdały zawierające najwyższy odsetek wolnej aspraginy (jeden z aminokwasów) po prażeniu wykazywały najwyższą zawartość szkodliwego akrylamidu.

Najważniejsze informacje o surowym maśle migdałowym Barney Butter

  • z surowych migdałów
  • z dodatkiem nasion chia
  • bez dodatku cukru
  • bez dodatku soli
  • bezglutenowe
  • wegańskie
  • bez GMO
  • bez soli
  • bez orzechów ziemnych
  • 100% naturalne
  • bogate w białko, błonnik i wapń

 

Porównanie wartości odżywczych masła migdałowego i masła orzechowego

Wartości Odżywcze

Porcja 32g

Wartości odżywcze w:
Porcja 32g
100g
Kalorie
189.80
593.00
kJ
795.10
2,484.70
Tłuszcze, w tym
16.00
49.90
tłuszcze nasycone
1.50
4.68
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
2.00
6.20
cukry
1.00
3.10
alkohole wielowodorotlenowe (poliole)
skrobie
Białko
6.00
18.70
Błonnik
5.00
15.60
Erytrytol
Sód
0.00
0.00
(ekwiwalent soli)
0.00
0.00

Barney Butter Almond Butter Raw + Chia - masło migdałowe z surowych migdałów z nasionami chia

Masa netto: 0,284kg 

Składniki: surowe migdały kalifornijskie, nasiona chia, olej z owoców palmy

Alergeny: migdały.

Produkt naturalnie bezglutenowy, wolny od orzechów ziemnych (certyfikat USA)

Produkt wegański, koszerny, wolny od GMO.

Wartości odżywcze na porcję 32g (9 porcji w opakowaniu): 807kJ / 190kcal, 16g tłuszczu (w tym 1,5g tłuszcze nasycone), 2g węglowodany (w tym 1g cukry), 6g białko, 5g błonnik, 0mg sodu.

Wartości odżywcze na 100g: 2521kJ / 593kcal, 49,9g tłuszczu (w tym 4,68g tłuszcze nasycone), 6,2g węglowodany (w tym 3,1g cukry), 18,7g białko, 15,6g błonnik, 0mg sodu.

Producent:  Wyprodukowano w USA przez Barney & Co. California, LLC, Fresno,CA93706

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (także po otwarciu słoika), ale można to zrobić dla dodatkowego przedłużenia trwałości produktu.