Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Naturalny cream of tartar - kwaśny winian potasu E336i
Eton Mess? Tort a la Pavlova? Z Cream of tartar przygotujesz z łatwością piękne, sztywne i puchate bezy. Cream of tartar jest bardzo przydatnym, niemal nieznanym w polskiej kuchni składnikiem, który utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Cream of tartar funkcjonalnie jest regulatorem kwasowości stosowanym w niektórych proszkach do pieczenia. Oprócz bezów może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji w słodkich deserach, sprawdzi się na przykład do przygotowania gładkiego do lukru, ponieważ zapobiega krystalizacji cukru, jest często stosowany jako naturalny spulchniacz do nadania objętości i puszystości wypiekom.
W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym,uzyskiwanym jako produkt uboczny procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie Cream of tartar jest polecany jako składnik ciast i ciasteczek dla dzieci.
Cream of tartar - czym jest i jak działa?
- inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
- naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
- powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
- w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
- niezastapiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
- hamuje krystalizację cukru
- na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i
Jak stosować Cream of tartar?
- Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
- Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
- Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki
Bezy z Cream of tartar
Składniki:
- 4 średnie białka jajek
- 1/4 łyżeczki Cream of Tartar
- 225g cukru pudru
- Zasada podstawowa: na każde białka jaja użyj 55g cukru pudru, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je na minimum 2 godziny przed ubijaniem
- Podgrzej piekarnik do 140°C
- Rozłóż papier do pieczenia na blasze.
- Wbij białka (bez zanieczyszczeń z żółtek) do dużej, dokładnie oczyszczonej (dla pewności możesz przetrzeć ją wacikiem namoczonym w soku z cytryny, to usunie ewentualne resztki tłuszczu) i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Wybierz największą miskę jaką masz
- Zacznij ubijać na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Nie przedobrzaj, przebita piana spoci się i może opaść
- Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy 'szpice' podczas wyciągania mieszadeł
- Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć i się ze sobą nie zlały.
- Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby 'doszły' wewnątrz.
Ciekawostki - kwaśny winian potasu a głód nikotynowy
Stosowanie mikstury będącej połączeniem soku pomarańczowego (nie należy zastępować innymi sokami) i kwaśnego winianu potasu jest jednym z polecanych sposobów na odtrucie organizmu z nikotyny. Należy wymieszać 1 łyżkę winianu potasu ze szklanką soku pomarańczowego pić napój codziennie wieczorem przed spaniem - synergiczne działanie soku pomarańczowego i winianu potasu ma zdolności wiązania nikotyny i przyspieszania jej wydalania, co odtruwa organizm i znacznie zmniejsza głód nikotynowy.
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
McCormick's cream of tartar kwaśny winian potasu E336i
Masa netto: 42g
Skład: kwaśny winian potasu
Producent: wyprodukowano w Kanadzie przez McCormick's & Co. Inc, Hunt Walley, MD 21061-1100
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu