Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Damhert Tagatesse 0,5kg - sypki słodzik w proszku z tagatozą
Powrót tagatozy! Po niemal półtorarocznej przerwie spowodowanej pożarem jedynej na świecie fabryki tagatozy ten uwielbiany słodzik w proszku wrócił na półki Guiltfree!
W nowej formule w czerwonym opakowaniu słodzik Tagatesse jest jeszcze łatwiejszy w stosowaniu, bo zastępuje cukier 1:1, dzięki czemu nie trzeba stosować przeliczników!
Czym jest tagatoza?
Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.
Tagatoza została odkryta przez amerykański koncern farmaceutyczny do leczenia chorych na raka jelit. Tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego. Później stało się jasne, że tagatoza ma wiele innych zalet dlatego światowy producent produktów mlecznych kupił licencję na tagatozę, ale nie udało mu się wyprodukować tagatozy w konkurencyjnej cenie. Ponad 10 lat temu belgijska marka Damhert rozwinęła technologię produkcji tagatozy i wykorzystania jej w różnych produktach żywnościowych, jest właścicielem ogólnoświatowego patentu na wytwarzanie tego surowca, dlatego jest on tak trudno dostępny.
Kombinacja skłdników Tagatesse powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. W przeciwieństwie do innych słodzików, tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.
Zalety Tagatozy
Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit. Dobry smak tagatozy i wiele innych zalet odkryto później, w tym:
- Bardzo niski indeks glikemiczny: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwi. Ta właściwość powoduje, że jest odpowiednia dla diabetyków typu I & II.
- Jest naturalna. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem. Finalny produkt jest w 100% wolny od laktozy.
- Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy.
- Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
- Posiada niską wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g.
- Wygląda i smakuje jak cukier
- Nie pozostawia sztucznego posmaku.
- Nie powoduje bólów żołądka!
Zastosowanie Tagatozy
Tagatesse jest łatwy w użyciu: ma słodycz cukru, używa się go dokładnie w takiej samej ilości.
Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:
- Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170C)
- Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
- Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.
Badania naukowe
Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Damhert Tagatesse słodzik sypki z na bazie tagatozy
Masa netto: 0,5kg
Składniki: substancja słodząca izomalt, błonnik spożywczy ioligosacharydy z polidekstrozy i inulina, substancja słodząca tagatoza (pozyskiwana z mleka, bezlaktozowa), substancja słodząca sukraloza.
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować skutek przeczyszczający.
Ekwiwalent słodyczy cukru 1:1 wg masy.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 176,0kcal/736,8kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 79,9g (w tym cukry 0,5g , poliole 39,9g), białko 0,0g, błonnik 20,0g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 4g (1 łyżeczka): wartość energetyczna 7,0kcal/29,4kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 3,1g (w tym cukry 0,0g , poliole 1,5g), białko 0,0g, błonnik 0,8g, sól 0,0g
Producent: wyprodukowano przez Damhert NVSA, Kapelstraat 154 . B-3550 Heusden-Zolder, Belgia
Importer: Guiltfree.pl, Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.