Terra Sana gray kuzu - gluten-free rooted kuzu starch from certified organic crops
  • Terra Sana gray kuzu - gluten-free rooted kuzu starch from certified organic crops
  • Terra Sana gray kuzu - gluten-free rooted kuzu starch from certified organic crops
  • Terra Sana gray kuzu - gluten-free rooted kuzu starch from certified organic crops
Kod produktu: a28713576173291
Terrasana

TerraSana, kuzu szare bryłki, japoński organiczny vege zagęstnik

Data ważności: 21.01.2026Ostatnie sztuki w magazynie

Organiczna japońska skrobia kuzu to doskonały zagęstnik pochodzenia roślinnego odpowiedni dla wegan, osób na diecie bezglutenowej lub diecie paleo.

Niewielka ilość doskonale zagęszcza desery, sosy i zupy nie zmieniając smaku potraw i zachowując przejrzystość płynów (nie matowi).

32,47 zł netto

32,47 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 125 g; 25.98zł/100g

  

Kuzu (lac. Pueraria lobata - opornik łatkowaty albo maranta trzcinowa; inaczej 'kudzu', 'japońska skrobia') to popularna roślina azjatycka (występuje także w Ameryce Południowej). Kuzu jest doskonałą wegańską alternatywą dla innych substancji zagęszczających takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana. Ponadto skrobia znajdująca się w Kuzu jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz fosforu.

Kuzu ma wiele zastosowań kulinarnych - zarówno na słodko, np. do deserów (kisiel, galaretka, desery mleczne) oraz do dań wytrawnych, - szczególnie sosów, dipów, dressingów i zup. 

Wegańska skrobia kuzu TerraSana:

  • naturalna, organiczna substancja zagęszczająca
  • stabilne zagęszczenie, potrawy nie rozwarstwiają się
  • nie matowi płynów
  • nie zmienia smaku potraw
  • działa łagodząco na układ trawienny
  • bezglutenowa
  • odpowiednia dla wegan
  • odpowiednia dla osób na diecie paleo
  • ma odczyn zasadowy - odpowiednia przy zakwaszeniu organizmu
  • bogate źródło żelaza, fosforu i wapnia oraz izoflawonów
  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu

Organiczna skrobia kuzu to doskonały, łatwy w użyciu zagęstnik - w przeciwieństwie do wielu innych substancji zagęszczających, kuzu jest stabilna w wysokich temperaturach i zagęszczone nią dania nie rozwarstwiają się po podgrzaniu. Kuzu jest idealna do sosów, zagęszczania deserów, zup czy słodkich farszów w cieście (np. nadzienie szarlotki). Kuzu od wieków ceniona jest w Japonii ze względu na swoje właściwości zdrowotne, działa łagodząco na żołądek i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego - cząsteczki skrobi kuzu wnikają w jelita i eliminują dyskomfort spowodowany zakwaszeniem lub infekcjami bakteryjnymi.

Stosowanie wegańskiej skorbii kuzu:

Dla mocnego zagęszczenia 1 szklanki płynu (np. deseru) rozpuść 1 łyżkę kuzu w 2 łyżkach chłodnego płynu, zmieszaj z pozostałą ilością potrawy, którą chcesz zagęścić. Dla mniej intensywnego zagęszczenia (sosy, zupy) rozpuść 1 łyżeczkę do herbaty kuzu w 2 łyżeczkach chłodnego płynu i zmieszaj z 1 szklanką zagęszczanego sosu/zupy. Mieszaj do dobrego rozpuszczenia się kuzu i uzyskania klarownego sosu.

Wartości Odżywcze

Porcja 5g

Wartości odżywcze w:
Porcja 5g
100g
Kalorie
16.80
336.00
kJ
70.39
1,407.84
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
4.20
84.00
cukry
0.00
0.00
poliole
skrobie
4.20
84.00
Białko
0.00
0.00
Błonnik
Erytrytol
Sód
2.00
40.00
(ekwiwalent soli)
5.00
100.00
Uwagi

Terra Sana kuzu - bezglutenowa skrobia z korzenia kuzu z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto: 125g 

SkładnikiMielony korzeń kuzu /pueraria lobata/ w formie bryłek

Wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 1428kJ / 336kcal, tłuszcze 0g ( w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 85g (w tym cukry 9g, skrobie 84g), białko 0g, sól 100mg

Produkt odpowiedni dla wegan. Produkt bezglutenowy. Produkt pochodzi z certyfikowanych upraw organicznych (NL-BIO-01 NON-EU Agriculture).

Producent:  Wyprodukowano w Japonii dla TerraSana Natuurvoeding BV Postbus 70 NL-2450 AB Leimuiden   

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Korzystanie z kuzu: do zagęszczenia filiżanki płynu użyć około 2-3 łyżeczek kuzu; w celu uzyskania konsystencji galaretki, analogicznej do efektu użycia żelatyny, użyć 3 łyżk kuzu na 250ml wody. Rozpuszczać w zimnej wodzie.