Vita Coco Organiczny surowy olej kokosowy extra virgin tłoczony na zimno
Najważniejsze informacje o oleju kokosowym Vita Coco:
- organiczny olej kokosowy z certyfikowanych upraw
- tłoczony na zimno z miąższu filipińskich kokosów
- czysty olej kokosowy
- nieutwardzany
- niebielony
- niearomatyzowany
- nierafinowany
- surowy
Nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony olej kokosowy jest uważany za najzdrowszy olej ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz kwasu laurynowego. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie niemal wszystkich układów i narządów w organizmie.
Nierafinowany olej kokosowy ma piękny kokosowy zapach i smak. Jest doskonałym składnikiem potraw i wypieków. Nadaje się do stosowania w potrawach poddawanych obróbce termicznej - temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego wynosi ok 177° C.
Zalety oleju kokosowego i MCT
Masło kokosowe zawiera wyjątkowo cenne tłuszcze - ponad 90% tłuszczu kokosowego to nasycone kwasy tłuszczowe; kwasy tłuszczowe zawarte w maśle kokosowym różnią się od innych dzięki wysokiej zawartości MCT (Medium-chain triglycerides - trójglicerydy średniołańcuchowe).
W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych, trawienie MCT nie wymaga obecności kwasów żółciowych – to oznacza, że te tłuszcze są przyswajane przez ludzki organizm w środkowej części przewodu pokarmowego (górna część jelita cienkiego).
Obecność MCT jest szczególnie istotna w diecie sportowców; MCT przyczyniają się do zwiększenia siły i wytrzymałości mięśni i zwiększają przyrost masy mięśniowej. Dzięki obecności MCT w diecie chronione są rezerwy węglowodanów w organizmie, a tym samym zabezpieczasz białka mięśniowe przed spalaniem (katabolizmem) - dzięki temu w trakcie redukcji tracisz tkankę tłuszczową, a nie mięśniową.
Kwas laurynowy
Aż około 50% oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcany w ludzkim organizmie w monolauryn mający kluczowe znaczenie dla zwiększania odporności organizmu poprzez działanie zwalczające drobnoustroje z jednoczesnym naturalnym wpływem na naturalną mikroflorę bakterii.
Właściwości nierafinowanego oleju kokosowego
Olej kokosowy stymuluje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Poprawia metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. W przeciwieństwie do wielu źródeł energii, olej kokosowy nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Zalety oleju kokosowego nierafinowanego:
- delikatny, słodki zapach i smak kokosa
- tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
- doskonałe źródło lekkostrawnych, dobrze przyswajalnych tłuszczów
- wpływa na przyspieszenie metabolizmu i ułatwia redukcję masy ciała
- nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
- poprawia wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza
- ma właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Wartości Odżywcze
Vita Coco extra virgin 100% raw cold pressed organic coconut oil - Olej kokosowy nierafinowany z pierwszego tłoczenia z certyfikowanych upraw organicznych
Objętość: 250ml
Skład: olej kokosowy 100%
Olej kokosowy z miąższu kokosowego z Filipin, certyfikat GB-ORG-02 Non-EU Agriculture.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, temperaturze poniżej 23°C (temperatura upłynnienia). Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.
Wartości odżywcze na 100g: 3280kJ / 784kcal, 91g tłuszcze (w tym 78,7g kwasy tłuszczowe nasycone, 5g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 1,6g kwasy tłuszczowe wielonienasycone), węglowodany 0g, białko 0g, sól 0mg.
Producent: wyprodukowano na Filipinach. Zapakowane w Unii Europejskiej dla All Market Europe Ltd., London, Wielka Brytania.
Importer PL: Walden Farms K.Warda-Poniecka