Zaliczasz się do grona fanów cytrynowych smaków? A może z sentymentem wspominasz zajadane w dzieciństwie marcepanowe kartofelki? Jeśli tak, na pewno zachwyci cię smak orzeźwiająco cytrynowych, intensywnie kokosowych słodkich kulek, które rozpływają się w ustach (dosłownie!).
Do przygotowania kuleczek wykorzystałam odtłuszczone mąki niskowęglowodanowe (mąkę migdałową i mąkę kokosową), co pozwoliło ogromnie zmniejszyć zawartość tłuszczu i ograniczyć kaloryczność o blisko połowę! Przepis na kulki możesz z łatwością zmodyfikować na pieczoną wersję – wystarczy, że dodasz do masy jedno jajko.
Jeśli czekasz na dalsze zalety tego pysznego deseru – proszę bardzo: nie wymaga pieczenia. Wystarczy jedna miska, jedna łyżka i kwadrans spędzony przy blacie kuchennym aby wykonać piramidkę słodkich cytrynowo-kokosowych kulek, które cieszą smakiem, wyglądem i doskonałym bilansem wartości odżywczych.
Konsystencja kuleczek przypomina kruche ciastka maślane, jednocześnie dzięki zawartości mąki migdałowej są też podobne do marcepana, z nutą słodyczy zrównoważoną kwaskowatym orzeźwieniem cytryny.
Cytrynowo-kokosowe lekkie kulki meltaways
Składniki /20 kulek średnicy moreli/
- 200g odtłuszczonej mąki migdałowej
- 50g +5g odtłuszczonej mąki kokosowej
- szczypta soli
- 30g miodu (lub syropu klonowego)*
- 2 cytryny (najlepiej organiczne i niewoskowane, jeśli takich nie masz, koniecznie porządnie wyszoruj skórkę cytryn szczotką pod gorącą wodą)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 5g cukru pudru
- + opcjonalnie jeśli kulki mają być pieczone 1 jajko
Sposób przygotowania
Zatrzyj skórkę z umytych i osuszonych cytryn. Z jednej cytryny wyciśnij sok.
Zmieszaj wszystkie składniki (poza 5g mąki kokosowej i cukrem pudrem) w misce na jednolitą masę ? nie musisz używać miksera, wystarczy łyżka. Dłońmi formuj kulki jak z plasteliny, każdą obtocz w mieszance mąki kokosowej i cukru pudru. Wstaw do lodówki na 15 minut, podawaj schłodzone.
*Jeśli mocno ograniczasz cukier wybierz jeden z dostępnych na rynku syropów klonowych bez cukru– jednak pamiętaj, nie jest to produkt w pełni naturalny tak jak oryginał
Opcjonalnie: Jeśli chcesz, możesz do masy dodać 1 jajko. Wówczas po uformowaniu wstaw kuleczki do piekarnika nagrzanego do 175°C stopni na 15-18 minut, aż się leciutko zezłocą.