Białko konopne

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Białko konopne to biało pochodzące z konopi. Jest jednym z elementów odżywek białkowych, także tych przeznaczonych dla wegan i wegetarian. Konopie są wartościowym surowcem roślinnym, który obfituje między innymi w dużą ilość błonnika oraz tłuszczu, w mniejszym stopniu w białka. Białko konopne znane jest przede wszystkim z dużej ilości argininy – aminokwasu, który bierze udział w produkcji tlenku azotu odpowiedzialnego za odżywianie komórek mięśniowych.

Jak działa białko konopne?

Białko konopne zawiera zestaw aminokwasów egzogennych, a dokładnie posiada 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 koniecznych do regeneracji mięśni. Jest to białko pełnowartościowe, które dobrze się wchłania. Jego przyswajalność jest nieco mniejsza od białka sojowego. Za to wartość biologiczna białka z konopi jest podobna do wartości białka sojowego (74 BV). Wspomaga rozwój masy mięśniowej, a przez dużą ilość argininy możemy uzyskać dzięki niemu jeszcze lepsze rezultaty. Niemniej jednak plasuje się ono na niższej pozycji niż białka pochodzenia zwierzęcego, ale stanowi atrakcyjne urozmaicenie oraz alternatywę wtedy, gdy nie chcemy korzystać z tego rodzaju białek.

Białko konopne rekomendowane jest w szczególności osobom uprawiającym sport i wszystkim prowadzącym zdrowy tryb życia. Także będzie dobrym wyborem dla osób odchudzających się, które chcą dostarczać do organizmu odpowiednią ilość białka.

Właściwości białka konopnego:

  • naturalnie wspomaga przyrost masy mięśniowej

  • duża zawartość argininy pozwala na uzyskanie jeszcze lepszych rezultatów

  • wspomaga kuracje odchudzające

  • odpowiada za lepszą pracę mózgu

  • wspiera działanie wątroby

  • stymuluje wzrost włosów, paznokci oraz skóry

Sposób użycia białka konopnego

Dostępne w sklepach białko konopne jest gotowe do użycia w różnych zestawieniach, na przykład w koktajlach, owsiankach, z jogurtami. Produkty z białkiem konopnym zawierają również dobroczynne kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3, kwas gamma-linolenowy (GLA), błonnik, witaminy i minerały. Najczęściej w 100 g produktu znajdziemy około 47-54 g białka.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes