Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) jest rośliną wywodzącą się z terenów Meksyku i Gwatemali, z której pozyskuje się bardzo popularne obecnie nasiona chia. Nasiona te doceniane były przez Inków i Azteków. Nazywane były „pokarmem biegaczy” oraz „cudownym ziarnem”. Są one znane przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne. Zawierają dużą ilość kwasów Omega-3 oraz wapnia, dlatego są stosowane jako naturalny suplement diety.
Jak działają nasiona chia?
W nasionach chia znajduje się duża ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 – około 30%, a także Omega-4 – około 40%. Dzięki temu mają one szerokie spektrum działania, w tym jako element profilaktyki wielu chorób.
Także zawierają kwas ALA – alfa-linolenowy, duże ilości żelaza, manganu, cynku i fosforu, a także takich witamin jak B1, B3 oraz E. Na uwagę zasługuje też spora ilość błonnika, który wspomaga procesy metaboliczne oraz prawidłowe działanie układu pokarmowego. W nasionach chia znajduje się też duża ilość pełnowartościowego białka, dlatego są one rekomendowane dla osób będących na dietach wegańskich i wegetariańskich, a także dla sportowców.
Właściwości nasion chia:
-
dzięki zawartości błonnika pomagają w prawidłowej pracy układu pokarmowego
-
dobrze sprawdzają się jako element kuracji odchudzających
-
zapewniają uczucie sytości na długi czas
-
zwiększają wydolność organizmu
-
poprawiają metabolizm energetyczny organizmu
-
wspomagają działanie umysłu, poprawiają pamięć i koncentrację
-
pomagają w zapobieganiu nadciśnienia i chorób serca
-
ze względu na dużą ilość wapnia wzmacniają kości i zęby
-
niektóre badania wykazują, że pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, dlatego polecane są cukrzykom
Sposób użycia nasion chia
Spożycie nasion chia powinno wynosić do 15 g (3 łyżeczki) na dzień. Stosowanie ich systematycznie podczas zbilansowanej diety pomoże uzyskać bardzo dobre efekty dla całego organizmu.
Nasiona chia możemy spożywać w całości, na przykład do sałatek czy do jogurtów, ale możemy również dodawać je do potraw w postaci zmielonej – bardzo dobrze nadają się do napojów.