Enzymy trawienne to grupa enzymów, których wydzielanie następuje w układzie pokarmowym. Ich celem jest wspomaganie trawienia różnych produktów. Do enzymów trawiennych zalicza się głównie enzymy hydrolityczne, tak zwane hydrolazy, które katalizują rozkład związków złożonych do prostszych z wykorzystaniem wody.
Jak działają enzymy trawienne?
Enzymy trawienne w układzie pokarmowym człowieka wydzielane są na różnych jego odcinkach i dzięki temu pełnią różne funkcje, pozwalając na skuteczne trawienie produktów.
W jamie ustnej wydziela się ślina, która zawiera amylazę ślinową – wstępnie trawiącą węglowodany, powodując rozcinanie długołańcuchowych polisacharydów. W żołądku, a dokładnie w soku żołądkowym wydziela się pepsyna, która zapoczątkowuje rozkład białek, podpuszczka, która ścina kazeinę – białko mleka, a także lipaza żołądkowa, która zapoczątkowuje rozkład tłuszczów.
Kolejny etap trawienia ma miejsce w dwunastnicy, gdzie działa sok trzustkowy. Znajdują się tutaj takie enzymy trawienne jak amylaza trzustkowa, która kontynuuje rozkład polisacharydów, maltaza, która rozkłada maltozę na glukozę, trypsyna i chymotrypsyna, które rozkładają polipeptydy, elastaza rozcinająca łańcuchy polipepdytowe na mniejsze, lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze oraz nukleazy trzustkowe rozkładające kwasy nukleinowe. Końcowy etap trawienia to jelito cienkie, gdzie działają amylaza jelitowa, laktaza, sacharaza, aminopeptydazy, arboksypeptydazy, lipaza jelitowa i nukleazy jelitowe.
Właściwości enzymów trawiennych:
-
rozkładają pokarm na łatwe w absorpcji przez organizm składniki odżywcze
-
ułatwiają trawienie składników odżywczych także na poziomie komórkowym
Sposób użycia enzymów trawiennych
Enzymy trawienne są produkowane w organizmie przez ślinianki, gruczoły żołądkowe oraz przez trzustkę. Zdarza się jednak, że organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Wówczas można prowadzić ich suplementację z wykorzystaniem specjalnych preparatów zwierających zsyntetyzowane enzymy. Symptomy ich niedoborów to głównie problemy gastryczne.