Fruktoza – cukier prosty

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Fruktoza jest cukrem prostym występującym w różnych produktach oraz stosowanym powszechnie w przemyśle spożywczym. W naturze fruktoza znajduje się w owocach oraz w miodach. Także jest składnikiem syropu glukozowo-fruktozowego, który produkowany jest głównie z kukurydzy.

Pod względem kaloryczności fruktoza ma tyle samo kalorii co cukier, ale jest od niego znacznie słodsza. To powoduje, że możemy używać jej w mniejszej ilości, aby uzyskać taki sam poziom słodkości. Badania jednak wskazują, że powinniśmy kontrolować ilość fruktozy w diecie.

Jak działa fruktoza?

Fruktoza jest przede wszystkim źródłem energii. Jest jednak przyswajana przez organizm wolniej niż glukoza i sacharoza. Fruktoza ma inny metabolizm niż inne cukry proste. W mięśniach i tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Nie powoduje jednak wydzielania insuliny. W rezultacie nie hamuje wydzielania tak zwanego „hormonu głodu”, dlatego nie daje adekwatnego uczucia sytości, co może przekładać się na jej większe spożycie.

Istnieją doniesienia, że fruktoza może powodować otyłość. Jednak niektórzy badacze twierdzą, że jest to nadinterpretacja, ponieważ w badaniach stosowano duże ilości czystego cukru zamiast owoców. Taka sytuacja nie ma miejsca w diecie człowieka. Nie powinniśmy jednak spożywać jej w dużych ilościach, szczególnie w produktach wysokoprzetworzonych, słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. Rezygnowanie z owoców nie jest zalecane, ponieważ zwierają one także szereg innych wartościowych substancji.

Właściwości fruktozy:

  • dostarcza energię

  • jest słodsza od cukru

  • posiada niski indeks glikemiczny

  • nie powoduje wydzielania insuliny

  • zbyt duże spożycie może prowadzić do otyłości

  • duże ilości podwyższają poziom cholesterolu

Sposób użycia fruktozy

Fruktozę naturalną znajdziemy w owocach i to taką jej formę powinniśmy spożywać przede wszystkim. Najlepiej jednak sprawdzać składy produktów i rezygnować z tych słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. Fruktoza zalecana jest jako środek słodzący dla osób chorych na cukrzycę, ale także cukrzycy nie powinni stosować zbyt dużej ilości fruktozy jako zamiennika cukru.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes