Inozytol

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Inozytol, inaczej cykloheksanoheksaol, to organiczny związek chemiczny, który zaliczany jest do cukroli – alkoholi cukrowych. Czasami określany jest również jako witamina B8, ale nie jest witaminą, ponieważ może być on produkowany przez organizm człowieka. Pełni szereg ważnych funkcji, między innymi przy produkcji hormonów, działaniu układu krwionośnego, nerwowego. Składnik ten jest używany w wielu napojach energetyzujących, ponieważ powoduje poprawę samopoczucia i zmniejsza ciśnienie tętnicze powstałe na skutek stresu.

Jak działa inozytol?

Jest on wytwarzany w organizmie człowieka z wykorzystaniem enzymu o nazwie fitaza. Buduje fosfatydyloinozytol, który jest prekursorem ważnych przekaźników i hormonów takich jak gonadoliberyna – GnRH, insuliny i TSH. Także wchodzi w skład spermy. Wspomaga metabolizm tłuszczów i cukrów oraz powoduje aktywację insuliny. Razem z choliną uczestniczy w przemianach tłuszczów i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. Zmniejsza powikłania cukrzycowe, ma działanie przeciwmiażdżycowe.

Inozytol powoduje również obniżenie hiperinsulinemii i hiperandrogonemii, dlatego stosowany w przypadku zdiagnozowania zespołu policystycznych jajników u kobiet pozwala na uregulowanie cyklu menstruacyjnego.

Właściwości inozytolu:

  • odpowiada za prawidłowe działanie wielu hormonów

  • przyczynia się do utrzymania właściwych funkcji psychologicznych

  • ma właściwości uspokajające

  • wspiera przekazywanie bodźców nerwowych

  • wpływa na stabilizację poziomu hormonów

  • wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy

  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

  • zmniejsza ryzyko miażdżycy

Sposób użycia inozytolu

W żywności inozytol dostępny jest przede wszystkim w produktach takich jak mięso, mleko, orzechy, nasiona, jaja, pieczywo pełnoziarniste, warzywa, drożdże. Nie wyznaczono dokładnego zapotrzebowania na inozytol, ale szacuje się, że dzienna dawka dla dorosłego człowieka to od 400 do 800 mg. W sprzedaży znajdziemy też suplementy zawierające ten związek.

Na niższe ilości inozytolu narażają się osoby pijące duże ilości wody. Picie ponad 2,5 litra wody dziennie powoduje, że związek ten szybciej wypłukuje się z organizmu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes