WPC – Whey Protein Concentrate to koncentrat białek serwatkowych – często stosowany suplement diety dla sportowców. Białko serwatkowe jest otrzymywane z serwatki, która powstaje przy produkcji sera. Aktualnie pozyskuje się je również w innych procesach pozwalających na uzyskanie izolatu i hydrolizatu, ale koncentrat białek serwatkowych jest najbardziej popularnym produktem.
Jak działa koncentrat białek serwatkowych?
Koncentrat białek serwatkowych składa się głównie z białek – razem jest ich około 80%. Stąd też pochodzi określenie WPC 80. To niższy wynik niż w przypadku izolatów i hydrolizatów, ale koncentrat jest najtańszym środkiem. Pozostałe składniki koncentratu to węglowodany, tłuszcze oraz woda. Jeśli w produkcie znajdują się duże ilości węglowodanów oraz tłuszczów, wówczas jest on bardziej kaloryczny. Niektórzy producenci dodają do koncentratów laktazę – enzym, który poprawia trawienie laktozy. Dzięki temu preparaty mogą być stosowane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy.
W białku serwatkowym znajdują się niezbędne dla sportowców aminokwasy rozgałęzione BCCA, czyli izoleucyna, leucyna oraz walina. Wspomagają one regenerację mięśni po treningach i posiadają antykataboliczne właściwości. Dodatkowym plusem jest szybka absorpcja tego białka. Dostępne jest ono również w wielu zachęcających smakach.
Właściwości koncentratu białek serwatkowych:
-
dostarcza wysokiej jakości białek
-
posiada antykataboliczne właściwości
-
wspomaga regenerację mięśni
-
szybko się wchłania
-
posiada przystępną cenę
Sposób użycia koncentratu białek serwatkowych:
Białko serwatkowe powinno być używane głównie po treningach, ponieważ wtedy jest w stanie optymalnie wspierać mięśnie i hamować procesy kataboliczne.
W zależności od stosowanego preparatu stosuje się od 20 do 30 g proszku rozpuszczalnego w wodzie lub w mleku od jednego do trzech razy dziennie. Możemy też łączyć białko serwatkowe z innymi produktami, na przykład owocami, orzechami. Ponadto odżywki białkowe mogą być wykorzystywane do przygotowywania owsianek, omletów i innych dań na słodko, aby uzupełnić dietę w białko.