Liście moringi

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), która nazywana jest również drzewem chrzanowym, jest gatunkiem drzewa tropikalnego, które pochodzi z terenów Indii i Pakistanu. Obecnie właściwości tej właśnie rośliny stały się podstawą do nazywania jej superfood – zawiera ona dużo witamin, minerałów oraz białka. Często nazywana jest również „drzewem długiego życia” albo „cudownym drzewem”. Jednym z elementów tej rośliny, który przyciąga dużą uwagę badaczy, są liście.

Jak działają liście moringi?

Moringa jest rośliną, której wszystkie części są wartościowe. Liście moringi są przede wszystkim wykorzystywane jako wartościowy składnik odżywczy, ponieważ zawierają duże ilości aminokwasów i kwasów tłuszczowych wraz z pełną gamą witamin i minerałów, w tym witaminą C, witaminą A oraz żelazem. W morindze także znajdują się wysokie stężenia potasu, magnezu i wapnia. Również zawiera duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Sportowcy upodobali sobie liście moringi ze względu na fakt, że zawierają one esencjonalne aminokwasy – aż 18 z 20 z nich. Badania wykazały, że ilość białka w liściach moringi jest nawet 9 razy większa niż w jogurcie. W 100 g suszonych liści znajduje się aż 27 g białka. W związku z tym liście moringi mogą być używane jako wsparcie w zdrowej diecie sportowca, która musi obfitować także w aminokwasy.

Właściwości liści moringi:

  • dostarcza duże ilości żelaza, witamin C oraz E

  • poprawia wydolność organizmu przy wysiłku fizycznym i umysłowym

  • zapewnia ochronę dla nabłonka żołądka i zmniejsza ryzyko wrzodów

  • wspomaga trawienie

  • poprawia działanie systemu odpornościowego

  • posiadają właściwości antyoksydacyjne

  • zmniejszają ryzyko chorób serca

  • przynoszą dobre efekty przy niedokrwistości

Sposób użycia liści moringi

W sprzedaży możemy znaleźć obecnie szeroką gamę preparatów zawierających liście moringi. Do wyboru mamy suplementy diety w formie kapsułek – także z dodatkowymi związkami. Dostępne są również sproszkowane liście, które przeznaczone są do parzenia. Herbatkę z liści moringa powinniśmy spożywać 1-2 razy dziennie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes