Lucuma

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pouteria lucum, inaczej lucuma, jest rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej, gdzie występuje przede wszystkim w Chile, Ekwadorze, Kolumbii. Owoce tej rośliny od wieków cenione są przez lokalną ludność. Po raz pierwszy Europejczycy zetknęli się z tą rośliną dopiero w XVI wieku. Lucuma jest też określana mianem „Złota Inków”.

Lucuma wydaje owoce, które nazywane są także z języka angielskiego jako „eggfruit”, ponieważ struktura owocu przypomina ugotowane na twardo żółtko jajka. Miąższ ma intensywny kolor pomarańczowy i w smaku jest podobny do słodkich ziemniaków. W Polsce owoce lucumy nie są raczej spotykane, ale możemy zakupić ją w formie sproszkowanej.

Jak działa lucuma?

Roślina ta wydaje wartościowe owoce, które zawierają duże ilości witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, żelaza, fosforu oraz wapnia, a także karotenu. Jest słodka ze względu na naturalne cukry, ale przy tym posiada niski indeks glikemiczny, dlatego są dobrym wyborem dla osób doceniających zdrowe przekąski, także dla diabetyków.

Ze względu na duże ilości błonnika lucuma reguluje pracę jelit oraz pomaga w procesie redukcji masy ciała. Również szybko wywołuje uczucie sytości, dlatego powstrzymuje od podjadania. Posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu posiada potencjał w spowalnianiu procesów starzeniowych. Również ze względu na swoje składniki pomaga w regeneracji i pracy mięśni, wzmacnia kości i zęby, wspomaga funkcjonowanie hormonów, stymuluje gojenie się ran.

Właściwości lucumy:

  • silny antyoksydant unieszkodliwiający wolne rodniki

  • reguluje procesy trawienne

  • pomaga w cukrzycy i w insulinooporności

  • usprawnia pracę tarczycy

  • wzmacnia strukturę kości

  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego

  • zapobiega powstawaniu anemii

  • posiada właściwości przeciwzapalne

  • wspomaga działanie układu odpornościowego

Sposób użycia lucumy

W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim owoce lucumy w formie sproszkowanej. Mogą być one wykorzystywane między innymi do różnego rodzaju deserów, musli, koktajli, sałatek owocowych, wypieków.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes