Nienasycone kwasy tłuszczowe

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które nazywane są również tłuszczami nienasyconymi, posiadają podwójne wiązanie pomiędzy poszczególnymi atomami węgla. W zależności od tego, ile podwójnych wiązań posiada związek, dzielimy je na kwasy tłuszczowe jednonienasycone – z jednym podwójnym wiązaniem, a także na wielonienasycone – z wieloma wiązaniami podwójnymi. Tłuszcze te pochodzą głównie ze źródeł roślinnych i mają dobroczynne działanie dla organizmu, dlatego warto zadbać o ich wysoką ilość w diecie.

Jak działają nienasycone kwasy tłuszczowe?

Do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy między innymi olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. Ten rodzaj kwasów pomaga w utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi. Również kwasy tłuszczowe wielonienasycone pełnią bardzo ważną rolę. Zaliczają się do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak Omega-6 i Omega-3 – nie są one produkowane przez organizm człowieka. Są one dostępne w olejach roślinnych, na przykład sojowym, słonecznikowym, lnianym, kukurydzianym. Także duże ilości NNKT znajdują się też w rybach morskich i algach, siemieniu lnianym, orzechach. Zawierają je niektóre dobre margaryny do pieczywa. Również te kwasy tłuszczowe wspomagają działanie układu krążenia i obniżają poziom „złego” cholesterolu, natomiast podwyższają tego „dobrego” i mają wiele innych właściwości.

Właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • wspomagają procesy przemiany materii

  • są prekursorami wielu składników

  • budują błony komórkowe

  • składają się na tkankę mózgową, komórki nerwowe

  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

  • działają przeciwmiażdżycowo

  • poprawiają funkcjonowanie układu krążenia

  • podnoszą odporność organizmu

  • działają przeciwnowotworowo

  • zapobiegają zakrzepom naczyniowym

Sposób użycia nienasyconych kwasów tłuszczowych

Najlepiej dostarczać je z produktami spożywczymi, dlatego powinniśmy zwiększyć ilość składników roślinnych w diecie, w tym dobrych olejów, orzechów, natomiast zmniejszyć ilość składników zwierzęcych, stawiając na te dobrej jakości. Pamiętajmy o tym, że oleje najlepiej spożywać na zimno, szczególnie te niefiltrowane, tłoczone na zimno.

W sprzedaży znajdziemy również suplementy diety zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes