Nienasycone kwasy tłuszczowe, które nazywane są również tłuszczami nienasyconymi, posiadają podwójne wiązanie pomiędzy poszczególnymi atomami węgla. W zależności od tego, ile podwójnych wiązań posiada związek, dzielimy je na kwasy tłuszczowe jednonienasycone – z jednym podwójnym wiązaniem, a także na wielonienasycone – z wieloma wiązaniami podwójnymi. Tłuszcze te pochodzą głównie ze źródeł roślinnych i mają dobroczynne działanie dla organizmu, dlatego warto zadbać o ich wysoką ilość w diecie.
Jak działają nienasycone kwasy tłuszczowe?
Do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy między innymi olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. Ten rodzaj kwasów pomaga w utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi. Również kwasy tłuszczowe wielonienasycone pełnią bardzo ważną rolę. Zaliczają się do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak Omega-6 i Omega-3 – nie są one produkowane przez organizm człowieka. Są one dostępne w olejach roślinnych, na przykład sojowym, słonecznikowym, lnianym, kukurydzianym. Także duże ilości NNKT znajdują się też w rybach morskich i algach, siemieniu lnianym, orzechach. Zawierają je niektóre dobre margaryny do pieczywa. Również te kwasy tłuszczowe wspomagają działanie układu krążenia i obniżają poziom „złego” cholesterolu, natomiast podwyższają tego „dobrego” i mają wiele innych właściwości.
Właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych:
-
wspomagają procesy przemiany materii
-
są prekursorami wielu składników
-
budują błony komórkowe
-
składają się na tkankę mózgową, komórki nerwowe
-
obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
-
działają przeciwmiażdżycowo
-
poprawiają funkcjonowanie układu krążenia
-
podnoszą odporność organizmu
-
działają przeciwnowotworowo
-
zapobiegają zakrzepom naczyniowym
Sposób użycia nienasyconych kwasów tłuszczowych
Najlepiej dostarczać je z produktami spożywczymi, dlatego powinniśmy zwiększyć ilość składników roślinnych w diecie, w tym dobrych olejów, orzechów, natomiast zmniejszyć ilość składników zwierzęcych, stawiając na te dobrej jakości. Pamiętajmy o tym, że oleje najlepiej spożywać na zimno, szczególnie te niefiltrowane, tłoczone na zimno.
W sprzedaży znajdziemy również suplementy diety zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe.