Pędy pszenicy

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pszenica jest jednym z najczęściej używanych zbóż używanych między innymi do wypiekania chleba. Jednak nie tylko jej ziarna posiadają zastosowanie dla człowieka, ponieważ obecnie coraz większą popularnością cieszą się także młode pędy pszenicy. Obfitują w wartościowe składniki mineralne, witaminy, błonnik, enzymy, a także składniki odżywcze, w tym w chlorofil. Są to łatwe w przyswajaniu składniki, które pomagają w funkcjonowaniu całego organizmu.

Jak działają pędy pszenicy?

Pędy pszenicy stanowią skoncentrowane źródło wartościowych składników. Zaliczają się do nich między innymi witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, składniki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo, magnez, selen czy jod.

Badania wykazały, że w młodych pędach pszenicy znajduje się nawet o 300% więcej wapnia niż w mleku oraz o 800% więcej żelaza niż w szpinaku. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość witaminy B12, której niedobory pojawiają się u osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską. Ponadto są one źródłem białka oraz beta-karotenu, który jest ważny dla prawidłowego działania witaminy A. Chlorofil z kolei pełni funkcje detoksykujące, wspomaga produkcję hemoglobiny, poprawia działanie układu pokarmowego. Duże ilości błonnika także wspierają jego właściwe funkcjonowanie, a ponadto dają szybkie uczucie sytości i pomagają w odchudzaniu.

Właściwości pędów pszenicy:

  • ma działanie detoksykacyjne

  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego

  • pobudza metabolizm

  • wspomaga odchudzanie

  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

  • wzmacnia układ naczyniowy

  • wspomaga procesy gojenia się ran

  • podnosi poziom odporności

  • poprawia kondycję cery i włosów

  • wspomaga kondycję układu ruchu

Sposób użycia pędów pszenicy

W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim proszkowaną trawę pszenicy. Również dostępne są kapsułki z tym składnikiem. Proszek możemy rozpuszczać w wodzie, sokach, jogurcie. Także sproszkowana może być dodawana do zup, sałatek, płatków śniadaniowych oraz innych produktów. Możemy również zakupić nasiona i samodzielnie uprawiać trawę, z której następnie możemy przygotowywać sok.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes