Pszenica jest jednym z najczęściej używanych zbóż używanych między innymi do wypiekania chleba. Jednak nie tylko jej ziarna posiadają zastosowanie dla człowieka, ponieważ obecnie coraz większą popularnością cieszą się także młode pędy pszenicy. Obfitują w wartościowe składniki mineralne, witaminy, błonnik, enzymy, a także składniki odżywcze, w tym w chlorofil. Są to łatwe w przyswajaniu składniki, które pomagają w funkcjonowaniu całego organizmu.
Jak działają pędy pszenicy?
Pędy pszenicy stanowią skoncentrowane źródło wartościowych składników. Zaliczają się do nich między innymi witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, składniki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo, magnez, selen czy jod.
Badania wykazały, że w młodych pędach pszenicy znajduje się nawet o 300% więcej wapnia niż w mleku oraz o 800% więcej żelaza niż w szpinaku. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość witaminy B12, której niedobory pojawiają się u osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską. Ponadto są one źródłem białka oraz beta-karotenu, który jest ważny dla prawidłowego działania witaminy A. Chlorofil z kolei pełni funkcje detoksykujące, wspomaga produkcję hemoglobiny, poprawia działanie układu pokarmowego. Duże ilości błonnika także wspierają jego właściwe funkcjonowanie, a ponadto dają szybkie uczucie sytości i pomagają w odchudzaniu.
Właściwości pędów pszenicy:
-
ma działanie detoksykacyjne
-
wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego
-
pobudza metabolizm
-
wspomaga odchudzanie
-
obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
-
wzmacnia układ naczyniowy
-
wspomaga procesy gojenia się ran
-
podnosi poziom odporności
-
poprawia kondycję cery i włosów
-
wspomaga kondycję układu ruchu
Sposób użycia pędów pszenicy
W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim proszkowaną trawę pszenicy. Również dostępne są kapsułki z tym składnikiem. Proszek możemy rozpuszczać w wodzie, sokach, jogurcie. Także sproszkowana może być dodawana do zup, sałatek, płatków śniadaniowych oraz innych produktów. Możemy również zakupić nasiona i samodzielnie uprawiać trawę, z której następnie możemy przygotowywać sok.