Propionyl L-karnityny, który określany jest też skrótem PLCAR, jest poddaną estryfikacji postacią karnityny, substancji, która bierze udział w szeregu różnych procesów energetycznych w ramach metabolizmu lipidów. Również wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz neuroprotekcyjne. W porównaniu z innymi formami L-karnityny ma wysoką biodostępność oraz stabilność chemiczną, a jego działanie jest bardziej efektywne niż wolna forma L-karnityny.
Jak działa propionyl L-karnityny?
L-karnityna odpowiada za transport kwasów tłuszczowych do mitochondrium komórki, gdzie są one utleniane, wydzielając duże ilości energii. Dzięki temu pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, budowie beztłuszczowej masy mięśniowej, poprawie siły mięśni oraz wydajności ich działania. Dzięki temu L-karnityna jest wybierana przez sportowców różnych dyscyplin.
Również L-karnityna wspomaga regenerację psychiczną, energetyzuje, zmniejsza zmęczenie. Powoduje też obniżenie się poziomu lipidów w krwi oraz zmniejsza odczucie głodu, co przekłada się na porcje spożywanych pokarmów. Przy stosowaniu L-karnityny oraz spożywaniu posiłków z tłuszczami nie odkłada się tkanka tłuszczowa, ponieważ od razu ulegają one spaleniu. To działanie powoduje, że L-karnityna również wybierana jest chętnie przez osoby na dietach odchudzających, które chcą szybciej zrzucić nadmiar kilogramów.
Właściwości propionylu-L-karnityny:
-
przyspiesza spalanie tłuszczy
-
pomaga w budowie mięśni
-
wspomaga wytrzymałość
-
zapobiega przedwczesnemu zmęczeniu
-
regeneruje po wysiłku
-
zmniejsza poziom lipidów we krwi
-
obniża poczucie głodu
-
ma właściwości antyoksydacyjne
-
wspomaga pracę mięśnia sercowego
Sposób użycia propionylu-L-karnityny
Propionyl L-karnityny jest dostępny w formie monopreparatu, a także można zakupić go w postaci kompleksów składających się z różnych związków wspomagających sportowców. Dzienna dawka L-karnityny w pożywieniu powinna wahać się od 500 do 2000 mg, jednak jej dostarczenie z pożywieniem jest często problemem. Duże ilości znajdziemy w dziczyźnie, wołowinie, wieprzowinie, drobiu, rybach. Mniejsze w nabiale, mleku, orzechach, grzybach. Właśnie dlatego wegetarianie i weganie powinni dodatkowo suplementować L-karnitynę.