Witamina A

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witamina A, która nazywana jest również retinolem, beta-karotenem czy prowitaminą A, jest związkiem występującym w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jest to jedna z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki niedoboru witaminy A określane były wtedy nazwą kurza ślepota albo ślepota zmierzchowa. W organizmie człowieka odgrywa wiele ważnych ról, dlatego musimy pamiętać o tym, aby dostarczać ją wraz ze zdrową dietą.

Jak działa witamina A?

Jest niezbędnym składnikiem w wielu procesach. Działa już na poziomie komórkowym, dlatego musimy dbać o jej odpowiednia ilość. Bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidowych i odpowiada za prawidłową pracę zmysłu wzroku, zdrowe kości i zęby, skórę i odporność. Razem z witaminami D, E i K zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego odkłada się w tkance tłuszczowej. Wobec tego dość rzadko dochodzi do jej niedoborów, ale mogą one pojawić się przy niezbilansowanej diecie.

Główny skutek niedoboru witaminy A to zaburzenia widzenia – są one charakterystycznym objawem niedoboru. Dochodzi wtedy do opóźnionej akomodacji oka do widzenia w ciemnościach. Także symptomy to łamliwe i kruche paznokcie, suche włosy i szorstka skóra, wysypki na skórze, zmęczenie, większa podatność na infekcje.

Właściwości witaminy A:

  • metabolizm hormonów steroidowych oraz białek

  • wspomaga tworzenie rodopsyny – substancji, dzięki której możemy dobrze widzieć także po zmierzchu

  • wspomaga naturalną odporność organizmu

  • uczestniczy w tworzeniu się szkliwa nazębnego i kości

  • utrzymuje dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci

  • posiada właściwości antynowotworowe, w przypadkach nowotworów jelita grubego, płuc, piersi i stercza

Sposób użycia witaminy A

Witaminę A znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W produktach odzwierzęcych ma ona postać retinolu i pochodnych, z kolei w roślinnych ma postać karotenoidów (prowitaminy A). Najwięcej witaminy A znajduje się w marchwi, podrobach, jajach, papryce czerwonej, maśle, serach dojrzewających, liściach pietruszki, szpinaku.

U osób dorosłych dzienne zalecane spożycie witaminy A to 700-900 mcg. Możemy ją również suplementować.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes