Witamina D

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witaminą D nazywa się grupę związków chemicznych o charakterze steroidowym, które rozpuszczalne są w tłuszczach. Wyróżniamy dwie formy witaminy D, a mianowicie ergokalcyferol – witamina D2, która występuje w roślinach i drożdżach, a także witamina D3, czyli cholekalcyferol z organizmów zwierzęcych. Witamina ta wpływa wszechstronnie na organizm człowieka, przede wszystkim w zakresie gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz prawidłowego stanu kości i zębów.

Jak działa witamina D?

Witamina D jest zaliczana do prohormonów. Jest ona produkowana wskutek promieniowania UV w skórze, ale intensywność tej produkcji zależy od wielu czynników, w tym pory roku, szerokości geograficznej, zachmurzenia czy zanieczyszczenia powietrza. Wobec tego rzadko kiedy skórna produkcja witaminy D jest wystarczająca do tego, aby zapewnić organizmowi niezawodne działanie.

Niedobory witaminy D mogą objawiać się przede wszystkim w gorszej kondycji kości i zębów, dlatego mogą one prowadzić do osteoporozy czy krzywicy. Także odpowiada ona za właściwą ilość wapnia w krwi, co ma znaczenie dla układu nerwowego i mięśniowego. Witamina D chroni też przed nowotworami, poprawia samopoczucie, zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca. Istnieją też doniesienia o tym, że wspomaga odporność oraz spalanie tkanki tłuszczowej.

Właściwości witaminy D:

  • daje mocne i zdrowe kości i zęby

  • zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni

  • regeneruje neurony

  • wspiera układ odpornościowy

  • zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i niewydolności serca

  • poprawia samopoczucie

Sposób użycia witaminy D

Witaminę D spotkamy w wielu produktach spożywczych. Największe jej ilości zawiera mięso niektórych ryb, na przykład dorsz, tuńczyk, łosoś, makrela, śledź, sardynki. Także witamina D znajduje się w żółtkach jaj, drożdżach, serze żółtym, wątrobie, mleku.

Nie ma jednoznacznych norm spożycia witaminy D ze względu na jej powstawanie w skórze. Zaleca się, aby spożywać dziennie 5 mcg witaminy D – to 200 j.m./dzień. Do organizmu możemy ją również dostarczać wraz z suplementami diety. Suplementacje witaminy D przeprowadza się także u niemowląt, aby zmniejszyć ryzyko krzywicy.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes