Postbiotyki – następca prebiotyków, nadzieja w walce z insulinoopornością

0
Postbiotyki – następca prebiotyków, nadzieja w walce z insulinoopornością
3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes

Bakterie jelitowe zdolne są do wysyłania sygnałów zapalnych do mózgu oraz innych części ciała zmieniając perystaltykę jelit, strawność pokarmów, syntezę hormonów, działanie insuliny  i wiele innych. Kiedy patogeny „przejmują” jelita, pojawia się dysbioza. Wiąże się to z problemami, takimi jak biegunka, alergie, zespół jelita drażliwego i tym podobnym. Często problemy te są leczone lekami przeciwzapalnymi lub immunomodulacyjnymi, które mogą powodować liczne skutki uboczne.

Ciało jest domem dla bilionów bakterii jelitowych, które nazywamy ogólnie mikrobiomem. Istnieją trzy główne kategorie składników, które pomagają utrzymać florę jelitową w równowadze. Obejmują one:

* Prebiotyki
* Probiotyki
* Postbiotyki

Probiotyki to „przyjazne” bakterie, które kolonizują się w układzie pokarmowym. Zawierają żywe drobnoustroje, które wspierają układ immunologiczny poprzez wzmocnienie funkcji bariery jelitowej, łagodzenie stanów zapalnych, wytwarzanie reaktywnych form tlenu, regulowanie cyklu życia komórek, a także pomoc w produkcji hormonów i neuroprzekaźników. Obejmują m.in. bakterie świetnie znane z reklam jogurtów czyli Bifidobakterie i Laktobacillus. Probiotyki karmione są przez (blisko brzmiące) prebiotyki, które pomagają im przetrwać i odtworzyć się w procesie fermentacji. Należą do nich oligosacharydy, arabinogalaktany, fruktooligosacharydy i inulina. Najlepszymi prebiotycznymi źródłami żywności są rośliny uprawne, takie jak warzywa korzeniowe, niektóre dojrzałe owoce, ziarna i rośliny strączkowe. Co to jest jednak postbiotyk? Jaka jest ich funkcja?

 Żywe bakterie probiotyczne można przyjmować w postaci pigułek, proszków i płynów. Również jogurty, kefir i warzywa hodowlane, takie jak kiszona kapusta zawierają naturalnie probiotyki.

Co to są Postbiotyki?

„Probiotyki to żywe, niepatogenne mikroorganizmy obecne w mikroflorze jelitowej, pozytywnie wpływające na środowisko wewnętrzne organizmu. Jednym z tych korzystnych efektów jest wydzielane czynników probiotycznych, które niedawno zostały zidentyfikowane jako posttbiotyczne mediatory”

Gastroenterology (2014)

Probiotyki żywiąc się włóknami błonnikowymi zostawiają „produkty odpadowe”, które nazywają się postbiotykami. W ten sposób mikrobionta w procesie fermentacji uwalniają mediatory, które z kolei pomagają w regulacji składu mikrobiomu. Chodź bycie produktem odpadowym może nie wydawać się zbyt imponujące, to obecnie okazuje się, że postbiotyka ma szansę odgrywać zasadniczą rolę w zdrowiu jelit. Według strony internetowej Postbiotica, organizacji związanej z Uniwersytetem w Mediolanie: „Większość czynności immunomodulacyjnych bakterii wiąże się z działaniem ich metabolitów”. I chociaż nadal jest potrzeba, aby dokładniej zbadać w jaki sposób postbiotyka przyczynia się do zachowania homeostazy jelit, to wydają się realnie pomagać w regulacji ilości drobnoustrojów wspierając wzrost tych korzystnych i hamując działanie tych chorobotwórczych. Wydaje się więc, że postbiotyka stanowi pomoc dla systemu odpornościowego, wykazując zdolność do zmniejszania stanów zapalnych i wspomagania homeostazy okrężnicy i jelit. Dzięki temu korzyści związane z postbiotykami mogą w przyszłości pomóc w leczeniu:

* Stanów zapalnych jelit (jelito drażliwe, zespół jelita drażliwego),
* Otyłości,
* Reakcji alergicznych, takie jak zapalenie skóry lub zapalenie spojówek,
* Problemy związane z jelitami, takie jak zespół nerwowego przewodu pokarmowego,
* Cukrzycy i insulinooporności,
* Problemów z okiem, w tym alergiczne zapalenie spojówek,
* Problemy ze skórą, w tym trądziku lub wyprysków,
* Zwierząt – zastosowania weterynaryjne.

Postbiotyki ma na celu naśladowanie korzystnych efektów terapeutycznych probiotyków, unikając ryzyka podawania żywych drobnoustrojów. Naukowcy z Probiotica wyjaśniają, że ich przyjmowanie może mieć więcej zalet w porównaniu z przyjmowanymi dotychczas probiotykami. Dzieje się tak, między innymi dlatego, że nie zawierają one żywych bakterii ani żadnych innych szkodliwych składników. Uważane są za bardzo bezpieczne, ponieważ nie wymagają wzrostu ani kolonizacji bakterii u gospodarza (osoby przyjmującej produkt). Dodatkowo mogą być stosowane w niższych stężeniach i mogą zawierać większe ilości składników aktywnych. Wydaje się to być cenne w przypadku przedwcześnie urodzonym niemowląt z niedojrzałą barierą jelitową lub zaburzeniami odporności, jak również u osób chorujących na zespół jelita drażliwego. 

Rodzaje postbiotyków

Wydaje się, że najlepszym postbiotykiem jest kwas masłowy, produkowany w jelitach w procesie fermentacji cukrów. Stanowi on główne źródło energii dla jelita grubego, odgrywając ważną rolę w jego rozwoju, różnicowaniu jak również w hamowaniu stanów zapalnych (poprzez wytwarzanie reaktywnych form tlenu).

Inne znane postbiotyki:

* Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak octan i propionian. Są wytwarzane przy okazji fermentacji niestrawionych węglowodanów w jelitach. Kwasy te dostarczają energię dla jelita grubego i odgrywają kluczową rolę w rozwoju i różnicowaniu jelit. Wpływają na wiele procesów metabolicznych.
* Lipopolisacharydy, w tym polisacharyd A i egzopolisacharyd
* Dipeptyd muramilu
* Indol, pochodzący od tryptofanu
* Kwas teichowy
* Laktocepin
* P40

5 korzyści które dają postbiotyki:

1. Wspomaganie rozwoju „dobrych” bakterii jelitowych

Post-biotyki wytwarzane są podczas procesów metabolicznych prowadzonych przez bakterie kwasu mlekowego. Naśladują w pewien sposób działanie probiotyków, pomagając im się rozwijać. Bakterie kwasu mlekowego, które są wspierane przez postbiotyki, przynoszą wiele korzyści, w tym pomagają w usuwaniu metali ciężkich, wirusów i toksyn z organizmu . Jedną z najbardziej obiecujących rzeczy dotyczących stosowania postbiotyków zamiast probiotyków jest to, w jaki sposób postbiotyka naśladuje korzystne i terapeutyczne działanie probiotyków, unikając ryzyka podawania żywych drobnoustrojów pacjentom, którzy mogliby ich nie tolerować z powodu niedojrzałości lub zaburzeń odporności.

Dodatkowo istnieją pewne dowody na to, że bakterie probiotyczne pod wpływem ciepła mogą działać jak postbiotyki. Te mikroorganizmy wydają się zachowywać strukturę i nadal mają korzystne skutki dla gospodarza, takie jak przyspieszenie dojrzewania i gojenia bariery jelitowej.

2. Zmniejszenie obecności szkodliwych patogenów

Ciało jest domem zarówno dla korzystnych jak i szkodliwych bakterii. Niektóre substancje naturalne – w tym niektóre zioła i rośliny – mają właściwości antybakteryjne, umożliwiające zmniejszenie szkodliwych bakterii zapobiegając infekcjom i chorobom. Naukowcy uważają, że postbiotyka może mieć takie same właściwości przeciwbakteryjne, dlatego spekuluje o ich właściwościom wzmacniającym układ odpornościowy. Bakterie których metabolity odpowiedzialne są za podwyższenie odporności to Listeria Monocytogenes, Clostridium Perfringens, Salmonella Enterica i Escherichia Coli.

3. Zmniejszenie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego

Badania wykazały, że bakterie probiotyczne, w tym Laktobacillus casei, wytwarzają korzystne produkty uboczne, które pomagają modulować odpowiedz zapalną. W badaniach kwasy tłuszczowe jak octan, maślan i propionian zostały powiązane z łagodzeniem stanów zapalnych, zmniejszeniem wytwarzania reaktywnych form tlenu i regulacją apoptozy.

Ze względu na zdolność do zmniejszenia stanów zapalnych, probiotyki i postbibiotki razem mogą być pomocne w leczeniu objawów zespołu jelita drażliwego i w nieswoistym zapaleniu jelit. Niektóre badania wskazują nawet, że w pewnych przypadkach, gdy probiotyki nie są pomocne, postbiotyki to jedyna bezpieczna alternatywa.

4. Obniżenie poziomu cukru we krwi i zapobieganie cukrzycy

Postbiotyki wydają się mieć działanie przeciwcukrzycowe, ponieważ poprawiają wykorzystanie insuliny. Badania pokazują, że mechanizmy działania postbiotyków obejmują zmniejszenie stanu zapalnego i zmniejszenie tkankowej oporności wątroby na insulin. Myszy, którym wstrzyknięto postbiotyk zwany dipeptydem muramilu, wykazały zmniejszenie stanu zapalnego i zmniejszenie nietolerancji glukozy nawet bez utraty wagi. Opierając się na wynikach badań, niektóre postbiotyki uważa się za „uczulające na insulinę” u pacjentów z otyłością lub cukrzycą.

5. Wzmocnienie flory jelitowej u osób z osłabionym układem immunologicznym (w tym niemowląt)

Badania wykazały, że probiotyki są skuteczne w leczeniu martwiczego zapaleniajelit (NEC), który jest jedną z głównych przyczyn powikłań i śmierci u niemowląt i dzieci urodzonych przedwcześnie. NEC jest konsekwencją niedotlenienia płodu i charakteryzuje się uszkodzeniem jelit. Rozwija się u około 1/10 wcześniaków. Chociaż probiotyki są obecnie uważane za najbardziej obiecujące w terapii tej niszczycielskiej choroby, naukowcy pokładają nadzieje w postbiotyce jako potencjalnej alternatywie w terapiach wspomagających probiotyki. Bakterie probiotyczne i postbakteryjne są obecnie niezbędne niemowlętom do trawienia, wchłaniania, przechowywania składników odżywczych, rozwoju i odporności (podobnie jak u dorosłych). Niektóre niemowlęta nie tolerują suplementacji żywymi drobnoustrojami (bakteriami probiotycznymi), ale mogą reagować dobrze na ich metabolity czyli postbiotyki.

Pisząc ten artykuł korzystałam z:

www.eliehs.com/what-is-a-postbiotic

www.slideshare.net/priyanka527/probiotics-and-prebiotics-related-to-pharmacology

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575601/

 

3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes