Czyste masło kakaowe to moje odkrycie ostatnich tygodni – z przyjemnością dodaje je do znanych przepisów i szukam dla niego nowych zastosować – jednym z nich okazało się białkowe Rafaello, w którym wykorzystałam m.in. przepis na domową białą czekoladę bez cukru.
Bardzo zależało mi na uzyskaniu efektu wielowarstwowości – przepisy na kulki obtoczone wiórkami kokosowymi są fajne, ale szukałam czegoś więcej 🙂 Dlatego uparłam się, że upiekę półkulisty chrupiący wafelek, w którym zamknę kremowe wnętrze, a dopier takie „jądro” obtoczę białą czekoladą i wiórkami kokosowymi. No i udało się!
Nie będę oszukiwać, że zrobisz je w 5 minut – przepis nie jest może skomplikowany, ale pomiędzy kolejnymi etapami trzeba trochę odczekać, więc nie jest to coś, co przygotujesz na cito, ale jeśli chcesz mile zaskoczyć siebie lub kogoś bliskiego, to warto pomyśleć o tym z wyprzedzeniem! Kuleczki łączą w sobie różne konsystencje, wnętrze jest mięciutkie, potem mamy chrupiący wafelek, a na końcu półmiękką białą czekoladę oprószoną sypkimi wiórkami kokosowymi. Do przygotowania kremu wykorzystałam syrop Vitafiber – dzięki temu krem ma zwartą, ale nie twardą konsystencję, oraz odżywkę białkową – wykorzystałam odżywkę o smaku białej czekolady, bo uwielbiam jej połączenie z kokosem, ale oczywiście równie dobrze sprawdzi się klasyczna odżywka o smaku waniliowym.
Proteinowe Rafaello – składniki (ok 15szt)
Wartości odżywcze jednej kulki: Wartość energetyczna: 61kcal/ Węglowodany: 3g / Cukier: 0g / Tłuszcz: 4g / Białko: 3g
Na wypadek, gdyby ktoś chciał pożreć całość: 910kcal, w tym 40g białka 🙂
Masa wafelkowa
- mąka pszenna, 20g
- olej kokosowy, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, szczypta
- woda, 1 łyżka
Krem
- odżywka białkowa, 45g
- syrop Vitafiber, 30g (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- opcjonalnie łuskane migdały
Kokosowa otoczka
- wiórki kokosowe, ok 20g
- masło kakaowe, ok. 40g
- erytrol, ok. 20g
- serwatka lub mleko w proszku, ok. 20g
Przygotowanie
- Dodać proszek do pieczenia do mąki, dodać olej, stopniowo dodawać wodę zagniatając ciasto aż do uzyskania elastycznej, dając się wałkować masy. Im mniej wody tym lepiej, bo tym bardziej chrupiący będzie wafelek.
- Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkować najcieniej jak się da. Z ciasta powycinać kółeczka i włożyć je do silikonowych półkulistych foremek – ja wykorzystałam foremki do robienia lizaków (bez problemu znajdziesz na Allegro). Oczywiście kształt foremki jest trzeciorzędny 🙂 Cienki plasterek ciasta dociśnij do brzegów foremki, koniecznie zrób dziurki, żeby powietrze mogło przepływać swobodnie i nie porobiło bąbli w cieście
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz 6-8 minut na złoto. Wyjmij foremkę, wyłącz piekarnik. Ciasto zostaw do ostygnięcia.
- W miseczce zmieszaj odzywkę białkową z Vitafibrem – dobierz proporcje tak, żeby krem był gęsty, ale nie twardy. Kremem wypełnij chrupiące wafelki, połącz ze sobą po dwa i wstaw do zamrażalnika na około 20 minut.
- Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. W drugiej miseczce przygotuj wiórki kokosowe. Dodaj serwatkę i zmielony drobno erytrol, wymieszaj. Wyjęte z zamrażalnika kulki obtaczaj w płynnej białej czekoladzie i od razu wrzucaj do miseczki z wiórkami kokosowymi, żeby zdążyły się przykleić zanim czekolada zastygnie. Taka biała czekolada szybko gęstnieje, jeśli w trakcie obtaczania kulek uznasz, że jest za gęsta, wstaw ją do mikrofalówki na 15 sekund, możesz ten zabieg powtarzać dowolną ilość razy.