Czekoladowe ciasto bez cukru i glutenu z kremem orzechowym

0
Czekoladowe ciasto bez cukru i glutenu z kremem orzechowym
5.00 avg. rating (88% score) - 1 vote

Tak bardzo przypadł mi do gustu przepis na batatowe ciasto czekoladowe bez cukru, że niemal od razu zdecydowałam się na przygotowanie jego drugiej wersji, ukłonu dla wielbicieli połączenia czekolady i masła orzechowego – tym razem ciasto zamiast malinami i remem czekoladowym przełożone jest kremem z odtłuszczonego masła orzechowego.

Odtłuszczona, niesłodzona mąka z prażonych orzechów ziemnych to jeden z moich ulubionych kuchennych składników. Ma smak i zapach masła orzechowego, po połączeniu z wodą zmienia się w niskokaloryczne masło orzechowe – od PB2 różni ją to, że nie zawiera ani dodatku cukru, ani soli, można więc samemu odpowiednio ją dosmaczyć. Jedną z moich ulubionych wieczornych przekąsek jest pokrojone w kawałki jabłko maczane w paście orzechowej, którą przygotowuję z mąki Protein Plus posłodzonej erytrolem, do tego dodaję odrobinę wody oraz  ze 2 łyżki syropu Vitafiber a całość  dość mocno doprawiam solą. Jeśli danego dnia mam jeszcze do uzupełnienia białko,to pastę uzupełniam odżywką białkową o smaku waniliowym i nieco zwiększam ilość wody. Mniam! Takie prawdziwe mniam, a nie udawany zachwyt laską selera instagramowej fitblogerki, IYKWIM 😉

Jedziemy z przepisem – początek bez zmian, tak jak w cieście malinowym

Paleo ciasto czekoladowe bez cukru z batatów z kremem orzechowym – składniki na formę 24cm (ok 10 kawałków)

  • 540g surowych batatów, masa po obraniu
  • 2 spore jajka
  • 85g ciemnego kakao
  • 100g erytrolu
  • 40g odtłuszczonej mąki kokosowej Tropicai
  • 100g Vitafiber
  • 8 łyżek bezcukrowego odpowiednika syropu klonowego (użyłam Lakanto, można użyć dowolneog syropu naleśnikowego zero kcal albo po prostu syropu klonowego, ale to zmieni makro)
  • 100g oleju kokosowego

Dodoatkowo:

Krem orzechowy (wariant I)

  • 100g serka Ricotta (polecam ten z Auchan)
  • 30g odtłuszczonej mąki orzechowej
  • 30g syropu Vitafiber

Krem orzechowy (wariant II)*

  • 30g waniliowej odżywki białkowej
  • 30g odtłuszczonej mąki orzechowej
  • 20g syropu Vitafiber
  • 15g erytrolu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • woda – kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie ciasta:

  1. Bataty utrzyj na tarce o małych oczkach
  2. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zblenduj na jednolitą masę
  3. Masę przelej do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i oprósz mąką migdałową /kokosową / pszenną albo bułką tartą, tak, żeby ciasto się nie przykleiło wyrastając
  4. Piecz 60 minut w 180 stopniach
  5. Wyjmij, ostudź
  6. Przekrój ciasto w poprzek na 2 blaty po całkowitym wystudzeniu

Trik – jak równo przekroić ciasto? Zrób czubkiem ostrego noża płytkie nacięcie na całym obwodzie ciasta pilnując, by linia nacięcia biegła równolegle do blatu. Utnij 1 metr bawełnianej nitki (może być też nić dentystyczna). Włóż nitkę w szczelinę nacięcia po całym obwodzie, złącz ze sobą końce nitki i pociągnij do siebie powolnym ale zdecydowanym i jednostajnym ruchem. Gotowe!

Krem orzechowy – oba warianty

  1. Składniki po prostu zmieszać na jednolitą masę, kremem przełożyć ciasto, z wierzchu posmarować kremem czekoladowym

* Nie jestem w pełni zadowolona z konsystencji kremu na bazie ricotty, wydaje mi się, że jest nieco zbyt słodki. Gdybym robiła to ciasto jeszcze raz, wykorzystałabym pastę orzechową, którą zjadam z jabłkami, tę, o której piszę na samy wstępie tego posta – Tobie też tak radzę 🙂

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 ciasta z kremem w wersji I)

335kcal / 35g węglowodanów / 11g cukry / 17g tłuszcze / 12g białko / 20g błonnik

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 ciasta z kremem w wersji II)

287kcal / 33g węglowodanów / 10g cukry / 15g tłuszcze / 10g białko / 16g błonnik

5.00 avg. rating (88% score) - 1 vote