Tak bardzo przypadł mi do gustu przepis na batatowe ciasto czekoladowe bez cukru, że niemal od razu zdecydowałam się na przygotowanie jego drugiej wersji, ukłonu dla wielbicieli połączenia czekolady i masła orzechowego – tym razem ciasto zamiast malinami i remem czekoladowym przełożone jest kremem z odtłuszczonego masła orzechowego.
Odtłuszczona, niesłodzona mąka z prażonych orzechów ziemnych to jeden z moich ulubionych kuchennych składników. Ma smak i zapach masła orzechowego, po połączeniu z wodą zmienia się w niskokaloryczne masło orzechowe – od PB2 różni ją to, że nie zawiera ani dodatku cukru, ani soli, można więc samemu odpowiednio ją dosmaczyć. Jedną z moich ulubionych wieczornych przekąsek jest pokrojone w kawałki jabłko maczane w paście orzechowej, którą przygotowuję z mąki Protein Plus posłodzonej erytrolem, do tego dodaję odrobinę wody oraz ze 2 łyżki syropu Vitafiber a całość dość mocno doprawiam solą. Jeśli danego dnia mam jeszcze do uzupełnienia białko,to pastę uzupełniam odżywką białkową o smaku waniliowym i nieco zwiększam ilość wody. Mniam! Takie prawdziwe mniam, a nie udawany zachwyt laską selera instagramowej fitblogerki, IYKWIM 😉
Jedziemy z przepisem – początek bez zmian, tak jak w cieście malinowym
Paleo ciasto czekoladowe bez cukru z batatów z kremem orzechowym – składniki na formę 24cm (ok 10 kawałków)
- 540g surowych batatów, masa po obraniu
- 2 spore jajka
- 85g ciemnego kakao
- 100g erytrolu
- 40g odtłuszczonej mąki kokosowej Tropicai
- 100g Vitafiber
- 8 łyżek bezcukrowego odpowiednika syropu klonowego (użyłam Lakanto, można użyć dowolneog syropu naleśnikowego zero kcal albo po prostu syropu klonowego, ale to zmieni makro)
- 100g oleju kokosowego
Dodoatkowo:
Krem orzechowy (wariant I)
- 100g serka Ricotta (polecam ten z Auchan)
- 30g odtłuszczonej mąki orzechowej
- 30g syropu Vitafiber
Krem orzechowy (wariant II)*
- 30g waniliowej odżywki białkowej
- 30g odtłuszczonej mąki orzechowej
- 20g syropu Vitafiber
- 15g erytrolu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- woda – kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie ciasta:
- Bataty utrzyj na tarce o małych oczkach
- Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zblenduj na jednolitą masę
- Masę przelej do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, boki lekko natłuść i oprósz mąką migdałową /kokosową / pszenną albo bułką tartą, tak, żeby ciasto się nie przykleiło wyrastając
- Piecz 60 minut w 180 stopniach
- Wyjmij, ostudź
- Przekrój ciasto w poprzek na 2 blaty po całkowitym wystudzeniu
Trik – jak równo przekroić ciasto? Zrób czubkiem ostrego noża płytkie nacięcie na całym obwodzie ciasta pilnując, by linia nacięcia biegła równolegle do blatu. Utnij 1 metr bawełnianej nitki (może być też nić dentystyczna). Włóż nitkę w szczelinę nacięcia po całym obwodzie, złącz ze sobą końce nitki i pociągnij do siebie powolnym ale zdecydowanym i jednostajnym ruchem. Gotowe!
Krem orzechowy – oba warianty
- Składniki po prostu zmieszać na jednolitą masę, kremem przełożyć ciasto, z wierzchu posmarować kremem czekoladowym
* Nie jestem w pełni zadowolona z konsystencji kremu na bazie ricotty, wydaje mi się, że jest nieco zbyt słodki. Gdybym robiła to ciasto jeszcze raz, wykorzystałabym pastę orzechową, którą zjadam z jabłkami, tę, o której piszę na samy wstępie tego posta – Tobie też tak radzę 🙂
Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 ciasta z kremem w wersji I)
335kcal / 35g węglowodanów / 11g cukry / 17g tłuszcze / 12g białko / 20g błonnik
Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 ciasta z kremem w wersji II)
287kcal / 33g węglowodanów / 10g cukry / 15g tłuszcze / 10g białko / 16g błonnik