Dietetyczna krucha tarta z rabarbarem, 146kcal w kawałku

0
Dietetyczna krucha tarta z rabarbarem, 146kcal w kawałku
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Majówka wprawdzie nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą, ale na straganach można już dostać kojarzące się z upalnym latem pędy (pałąki? kłącza?) rabarbaru, z tęsknoty za słońcem i upałem na stole ląduje więc pierwszy w tym roku, choć na pewno nie ostatni, wypiek z rabarbarem. Warto się nimi zainteresować nie tylko z uwagi na smak, ale też wartości odżywcze – 100g tych różowych łodyżek pełnych smaku ma zaledwie 21kcal, można je więc traktować jako równie niewinny dodatek do letnich deserów co truskawki czy arbuz.

Składniki – proteinowa krucha tarta bez cukru

/forma 18cm/

  • 170g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 40g odżywki białkowej kazeinowej*
  • 150g twarogu chudego, takiego w trójkącie**
  • 5g proszku do pieczenia, szczypta soli
  • kilka łyżek erytrolu jeśli lubisz słodkie
  • 50ml zimnej wody

*Nie zastępuj kazeiny WPI ani WPC, bo ciasta nie da się rozwałkować i będzie się rozpadać. Jeśli nie masz kazeiny, możesz zastąpić ją albo wegańską odżywką białkową, albo mąką migdałową, albo ewentualnie zwykłą mąką, wartości odżywcze oczywiście się zmienią.

** Jeśli nie chcesz żeby ciasto było fit możesz twaróg zastąpić masłem

Przygotowanie ciasta:

Z wszystkich składników zagnieć ciasto, najpierw możesz widelcem, pod koniec dłońmi.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok 4mm wkładając je między dwa arkusze papieru do pieczenia, żeby nie kleiło się do wałka; wyłóż ciastem formę tworząc brzeg wysokości ok 3cm, wstaw na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160C. Po tym czasie pieczenia ciasto powinno nieźle spuchnąć.

Składniki – masa sernikowa z rabarbarem

  • ok 360g nabiału – użyłam bezlaktozowe serki Maluta, Bieluch też będzie ok, nada się niesłodzony serek homegenizowany; zwykły jogurt naturalny raczej nie bardzo, bo jest zbyt wodnisty i za kwaśny.
  • 10g mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego
  • erytrol albo aromat, np śmietankowy, cytrynowy; rabarbar jest kwaśny, więc masę warto dosłodzić.
  • opcjonalnie 15g odżywki białkowej o smaku waniliowym albo białej czekolady (nie użyłam)

Składniki mieszamy delikatnie widelcem, nie trzeba miksować, wylewamy na nieco już przestudzony półupieczony spód. Z wierzchu układamy kawałki rabarbaru, obowiązuje fantazja wzornicza.

Pieczemy 45 minut w 160C.

Przed podaniem warto polać sosem, np. syropem klonowym, albo oprószyć erytrolem w pudrze.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes