Keto pierogi niskowęglowodanowe istnieją! I cała porcja ma mniej niż 300kcal!

0
Keto pierogi niskowęglowodanowe istnieją! I cała porcja ma mniej niż 300kcal!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pierogi to kluchy pełne pustych węglowodanów i zylion kalorii, prawda? Na pewno nie wtedy, kiedy my je bierzemy na tapetę! Porcja 9 pierogów wg naszego przepisu ma mniej niż 300kcal‼‼ i najesz się nią po kokardki 😜

Pierogi niskowęglowodanowe v. zwykłe pierogi – porównanie wartości odżywczych

Jeden zwykły pieróg z pieczarkami (dane wg. Ile Waży) ma 68kcal pochodzących głównie z węgli – jeden pieróg niskowęglowodanowy według naszego przepisu ma 29kcal, pochodzących głównie z białka. Dokładne porównanie wygląda tak:

  • niskowęglowodanowe pierogi mają o 57% mniej kcal niż zwykłe pierogi
  • zwykły pieróg ma około 2g białka, a pieróg proteinowy ponad 3g, czyli o połowę więcej
  • tradycyjne pierogi mają aż 14g węgli w 1 sztuce, a pierogi niskowęglowodanowe zaledwie 3g, czyli aż 0 78% mniej
  • pierogi w naszej wersji mają o ponad 80% mniej tłuszczu, to już kwestia głównie farszu a nie ciasta – nasze pierogi to zaledwie 0,3g tłuszczu, a tradycyjny pierożek dostarcza niemal 2g tłuszczu

Składniki na 26 pierogów niskowęglowodanowych

/(ok 2-3 porcje)/

👉350g serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu (tu Milani z Aldi)
👉duża szczypta soli
👉2 jajka
👉ok 75g gumy guar, 30g do masy i reszta do podsypania; można zastąpić wyłącznie mączką chleba świętojańskiego, nie sprawdzi się żaden inny zagęstnik

FARSZ – co kto lubi 😉 u nas
👉 350g pieczarek
👉1 mała cebulka
👉przyprawy

Udusić składniki farszu, osączyć na papierowym ręczniku, odstawić do ostygnięcia. Ciepły farsz dziurawi ciasto, musi być zimny. Myślę, że fajnym pomysłem na nadzienie pierogów tego rodzaju może być ricotta i szpinak, w takim wypadku podałabym je posypane parmezanem.

Mieszamy składniki ciasta, będzie mało konsystencję gęstego jogurtu. Nie wygląda obiecująco, ale tak jest dobrze 😁 odstawić na minimum 15 minut żeby porządnie złapało gęstość. Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać w okrąg na stolnicy podsypanej guarem, ładować do środka farsz i sklejać. Niewprawnym życie ratuje plastikowe cudo za złotówkę do sklejania pierogów🤪 Pierogi gotujemy w dużej ilości wrzątku odławiając minutę po wypłynieciu na powierzchnię. Gotowe pierogi można odsmażyć, użyliśmy oliwy z kurkumą, stąd kolorek💛💛.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes