Jak policzyć kaloryczność zupy dla wielu osób?

0
Jak policzyć kaloryczność zupy dla wielu osób?
5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes

Ruszamy z nową serią pt. Jak to policzyć. Co tydzień będziemy publikować post, w którym wyjaśnimy wam krok po kroku jak policzyć kaloryczność określonego rodzaju posiłku.

Na pierwszy ogień bierzemy zupę – to oczywiście przykład, który ma zobrazować jak policzyć kaloryczność i ogólnie wartości odżywcze dania:

a) wieloskładnikowego

b) jedzonego przez wiele osób

c) nie jedzonego w całości od razu

Takie wyliczenia są przydatne dla osoby gotującej dla całej rodziny lub większego grona osób, szczególnie w sytuacji, gdy każdy je inna porcję i nie można przyjąć, że każdy zjada np. równą połowę przygotowanego posiłku.

Jak policzyć wartości odżywcze zupy

Na przykładzie przepisu na zupę szparagową z Kwestii Smaku

Protip: zacznij od zważenia garnka i innego dużego naczynia, w którym będziesz przechowywać gotowe danie, zapisz te wartości.

  1. Zaczynamy od zważenia każdego ze składników na surowo, przed ugotowaniem, po obraniu, umyciu, osuszeniu i oczyszczeniu. Dla każdej pozycji liczymy osobno kaloryczność i ewentualnie BWT jeśli interesują nas te dane. W przypadku zupy szparagowej dla kaloryczności wygląda to następująco:
    • 1 łyżka oliwy: 9,5gg x 900kcal = 85kcal
    • 1 cebula: 85g x 39kcal = 33kcal
    • 1 por: 157g x 51kcal = 96kcal
    • 600 g ziemniaków: 600g x 75kcal = 450kcal
    • 1 marchewka: 65g x 41kcal = 26,6kcal
    • 1 łyżka masła: 11g x 750kcal = 82kcal
    • 1 i 1/2 litra bulionu: 1500g x 11kcal = 165kcal
    • 1 listek laurowy i ziele angielskie pomijamy
    • szczypta kurkumy pomijamy
    • 1 pęczek szparagów: 350g x 20,3kcal = 71kcal
    • 100 g serka topionego (śmietankowego): 100g x 235kcal = 235kcal
    • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup: 80g x 291kacl = 232,8kcal
    • szczypiorek oraz koperek pomijamy
  2. Sumujemy kaloryczność wszystkich składników, w tym przypadku suma to 1476kcal
  3. Przygotowujemy danie wg przepisu
  4. Gotowe danie ważymy na wadze wraz z garnkiem. Od masy dania w garnku odejmujemy początkowo zważoną masę samego goarnka. Przykładowo, jeśli nasz garnek waży 895g, a całe danie z garnkiem waży 4213g, to gotowa zupa waży (4213g – 895g = 3318g)
  5. Wykonujemy dzielenie, aby obliczyć wartość kaloryczną 100g zupy: 1476kcal x 3318/100) = 48,9kcal. Tyle wynosi wartość energetyczna 100g zupy, analogiczne wyliczenia można wykonać dla białka, tłuszczy i węglowodanów, zasada pozostaje taka sama.
  6. Aby wyliczyć wartość energetyczną porcji zupy skorzystaj z wzoru: PORCJA x 48,9/100, gdzie PORCJA to masa zupy wyrażona w gramach, np. nakładając porcję zupy 350g zjesz 350 x 48,9/100 = 171kcal

Na stories znajdziecie ankietę – pomóżcie nam zdecydować jakie kolejne dania powinniśmy wam pomóc rozpracować jeśli chodzi o kaloryczność.

PS. Części z was przykłady wydadzą się banalne – prosimy o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy i innych w rodzaju „Serio, można tego nie wiedzieć”, „LOL”, „Jak ktoś to liczy to chyba jest chory”, „Po co liczyć coś takiego, ważne, że babcia z serca ugotowała”, „Od jednej zupki nie przytyjesz”. Te posty nie są po to, żeby zaglądać komuś w talerz albo żeby oceniać co komu wolno, a czego nie wolno liczyć. Niech każdy liczy to, co ma ochotę, my jesteśmy tu od tego, żeby pomagać, a nie od tego, żeby oceniać i prosimy o trzymanie się tej zasady.

5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes