Drożdżówki proteinowe bez cukru z rabarbarem & truskawkami, 248kcal & 28g białka

0
Drożdżówki proteinowe bez cukru z rabarbarem & truskawkami, 248kcal & 28g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Wielkie drożdżówy z frużeliną rabarbarową, truskawkami i kruszonką z masła orzechowego – jedna turbo sycąca drożdżówa wielkości rozcapierzonej dłoni ma 248kcal i 28g białka, czyli makro, którym bije na głowę w zasadzie każdego batona proteinowego. Puryści kulinarni zaraz wytkną, że co to za drożdżówka, skoro nie ma drożdży – może i nie ma, ale forma się zgadza. Chociaż pewnie najbliżej tej formie do mini tarty rustykalnej, czyli kruchego ciasta z owocami. Może być i tak, nazwa nie ważna, ważny jest smak, a ten jest przegenialny.

Czas wykonania około 30 minut, poziom trudności niski, wymagań sprzętowych typu mikser brak. kto robi?

Składniki na 6 drożdżówek, na zdjęciach jest tylko jedna, ale przysięgam, że było 6, tylko wszystkie zostały pożarte zanim zdążyłam zrobić zdjęcia!

Drożdżówki proteinowe bez cukru – składniki

  • 80g białka kazeinowego o smaku waniliowym
  • 140g mąki pszennej
  • 300g chudego twarogu w trójkącie
  • 30g erytrolu
  • 50ml wody
  • 5g proszku do pieczenia
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu np. pączkowego Funky Flavors
  • dodatki: frużelina rabarbarowa, 300g truskawek + 5g budyniu albo kisielu truskawkowego bez cukru, może być też mąka ziemniaczana

Składniki zagniatamy rękami około dwóch minut, ciasto będzie elastyczne i miękkie, nie klei się nadmiernie do rąk.

Dzielimy ciasto na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na dość duży placek, nie musi być idealnie okrągły – wałkuję wkładając partię ciasta do środka rękawa do pieczenia, dzięki temu nic mi się nie klei do wałka a gotowy placek ciasta łatwo odchodzi od folii.

Truskawki wybieramy drobne a większe kroimy na kawałki, oprószamy mąką ziemniaczaną/budyniem/kisielem, dzięki temu sok, który puszczą truskawki w pieczeniu nie rozmoczy ciasta tylko zmieni się w fajny sosik.

Na środku każdego placka układam kilka łyżek frużeliny rabarbarowej (przepis podamy osobno), na to kilka truskawek, zaginam brzegi ciasta nakrywając nadzienie.

Kruszonka orzechowa bez cukru – składniki

  • 20g mąki
  • 30g masła orzechowego w proszku np. PB2 albo karmelowego FitRec
  • 20g erytrolu
  • 20ml wody (nie więcej!)
  • 20g miękkiej margaryny light np. Flora
  • opcjonalnie szczypta soli i aromat masła orzechowego

Składniki zagniatamy, kruszonka ma formę mokrego piasku, kruszymy na owocach.

Pieczemy 15min w 180C.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes