Proteinowy sernik ze śliwkami i kruszonką 29g białka 323kcal

0
Proteinowy sernik ze śliwkami i kruszonką 29g białka 323kcal
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Przepyszniasty jednoporcjowy sernik proteinowy z sosem śliwkowym i kruchą kruszonką. Bez dodatku cukru, kremowa rozpływająca się słodka masa sernikowa doskonale kontrastuje z kwaśnymi śliwkami i spieczoną pierzynką kruszonki. Na śniadanie, na lunch, dla siebie albo dla kochanej osoby. To dopiero początek śliwkowego sezonu, ale już warto zachwycić się smakiem tych owoców – a jeśli wolisz inne, bez problemu można wykorzystać ten sam przepis z malinami, wiśniami czy porzeczkami.

Jest tak wiele przepisów, które nam chodzą po głowie, że jedyne, co nas ogranicza w chęci ich realizacji to ograniczone moce przerobowe naszych brzuchów – poważnie myślimy nad otwarciem konkursu na stanowisko degustatora, który by nas wspomógł konstruktywną krytyką i pojemną paszczą. Można wysyłać zgłoszenia!

Składniki

Ilość na 2 porcje, bo w masie sernikowej jest 1 jajko

Na sos owocowy:

  • 400g śliwek
  • spora łycha erytrolu
  • 5g mąki ziemniaczanej
  • cynamon wg gustu

Wczesne śliwki nie mają tak pięknego koloru jak te jesienne, więc dla podbicia koloru do masy można dodać kilka owoców aronii, malin lub wiśni.

Śliwki umyć, odpestkować, pokroić na połówki lub ćwiartki i dusić na patelni z erytrolem i cynamonem aż nieco odparują i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości zimnej wody i zamieszać całość.

Masa sernikowa:

  • 330g skyra (tu Fruvita)
  • 1 jajko
  • erytrol wg gustu
  • kilka kropli aromatu sernikowego, śmietankowego

Składniki zamieszać dokładnie, nie miksować. Wylać po połowie masy do foremek, z wierzchu polać sosem śliwkowym.

Kruszonka

Nie jest to byle jaka kruszonka, bo to najlepsza na świecie fit kruszonka! Krucha i złocista

  • 10g odżywki białkowej (najlepiej kazeinowej, ale może być i WPI)
  • 10g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 10g margaryny light, tu Flora
  • 5g mąki
  • erytrol wg gustu
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu np. maślanych ciastek
  • kilka łyżeczek wody

Zagnieść widelcem składniki wszystkie poza wodą. Dodawać wodę po malutkiej łyżeczce, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w grudki, ale wciąż będą suche. Nie chcemy błotka, bo kruszonka zrobi się zakalcem a nie chrupką skorupką.

Kruszymy kruszonkę po śliwkach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165C na 15 minut, po tym czasie nakrywamy serniczki z wierzchu na 15 minut folią aluminiową, i na koniec ściągamy ją na jeszcze 3 minuty by przyrumienić ostatecznie kruszonkę.

Cieszymy się jak dzieci że wyszło, idziemy poczęstować drugą porcją sąsiada, albo zjadamy samolubnie. 58g białka piechotą nie chodzi!

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote