Mini tarta a la Bajeczny Caramel Crunch bez cukru – najlepszy fit deser tego roku!

0
Mini tarta a la Bajeczny Caramel Crunch bez cukru – najlepszy fit deser tego roku!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Trudno przecenić satysfakcję, jaką daje zrobienie fit deseru, który miał być ‚tylko’ inspirowany pysznym słodyczem, a przeskoczył smakiem wzorzec zostawiając go daleko w tyle. Tak jest tym razem – chcieliśmy zrobić tartę z kremem czekoladowym i orzechami ziemnymi, a wyszło coś tak nieskończenie genialnego, że jeszcze przed skończeniem jedzenia pierwszej porcji nastawiliśmy piekarnik na zrobienie drugiej.

Zerknij na zdjęcia – nowy Bajeczny Caramel Crunch wygląda przy naszej tarcie jak ubogi krewny, a każdy kęs potęguje tą różnicę. Ta tarta to niewypowiedziany sztos – nie daj się zwieść niewielkim pozornie rozmiarom, jest mega sycąca i kosmicznie dobra, to skoncentrowana dobroć smaków i konsystencji, a crunchowa chrupiąca dekoracja z wierzchu to prawdziwe arcydzieło kuchennej fitinnowacyjności!

Do przygotowania kremu proteinowego użyliśmy budyniu bez cukru Dr Oetker Duet Peanut Butter & Caramel.

Składniki na najlepsze kruche ciasto bez cukru

Ciasto z tego przepisu jest kruche, tzn. chrupiące, ale wytrzymałe, nie łamie się – nie zmieniaj nic w tym przepisie, to najlepszy przepis na kruche ciasto bez cukru!

  • 22g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 11g odzywki białkowej o pasującym smaku –  najlepiej sprawdzi się odżywka kazeinowa, jeśli nie masz odżywki użyj więcej mąki
  • 19g miękkiej margaryny light (tu Flora Light)
  • szczypta gumy ksantanowej
  • 8g białka jaj
  • szczypta soli
  • jeśli słodzik, to tylko w tabletkach, nie używaj erytrolu ani ksylitolu

Zagnieć składniki dłońmi, masa będzie miękka i plastyczna i z łatwością wyłożysz nią foremkę. Ponakłuwaj dół widelcem robiąc dziurki, wstaw do zamrażalnika na 10 minut, a następnie od razu do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz 10 minut, wystudź.

Czekoladowo-karmelowo-orzechowy krem budyniowy

  • 15g budyniu karmelowo-orzechowego bez cukru Dr Oetker Duet Peanut Butter & Caramel (Guiltfree.pl)
  • 15g odżywki białkowej – najlepiej smak wnailiowy, karmelowy, masło orzechowe; jeśli nie masz pomiń i odejmij 50ml wody
  • 200ml wody
  • słodzik wg gustu
  • 2g agaru (Guiltfree.pl)
  • 5g masła orzechowego w proszku
  • kilka kropli aromatu np. snikersowy Funky Flavors Sweet SnackerNutter albo Funky Flavors Sweet Peanut Butter

Rozrób agar, budyń i odżywkę w zimnej wodzie tak, żeby bye nie było grudek, zagotuj cały czas mieszając do zgęstnienia, na koniec dodaj aromat i masło w proszku.

Wylej masę budyniową na spód, do resztki masy dodaj odrobinę kakao i wyłóż na wierzch.

A teraz kruszonka, czyli Creme de la Creme, a w zasadzie Crunch de la Crunch – bo skoro nowy bajeczny chwali się karmelowym crunchem, to musi być chrupnięcie. Ależ to się nam udało!!

Wszystko pokruszyć, wysypać na papier do pieczenia, w papierku włożyć do nagrzanej gofrownicy, czekać na czary. Karmelowo-orzechową    kruszonkę ułożyć z wierzchu. Jeść!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes