Trudno przecenić satysfakcję, jaką daje zrobienie fit deseru, który miał być 'tylko’ inspirowany pysznym słodyczem, a przeskoczył smakiem wzorzec zostawiając go daleko w tyle. Tak jest tym razem – chcieliśmy zrobić tartę z kremem czekoladowym i orzechami ziemnymi, a wyszło coś tak nieskończenie genialnego, że jeszcze przed skończeniem jedzenia pierwszej porcji nastawiliśmy piekarnik na zrobienie drugiej.
Zerknij na zdjęcia – nowy Bajeczny Caramel Crunch wygląda przy naszej tarcie jak ubogi krewny, a każdy kęs potęguje tą różnicę. Ta tarta to niewypowiedziany sztos – nie daj się zwieść niewielkim pozornie rozmiarom, jest mega sycąca i kosmicznie dobra, to skoncentrowana dobroć smaków i konsystencji, a crunchowa chrupiąca dekoracja z wierzchu to prawdziwe arcydzieło kuchennej fitinnowacyjności!
Do przygotowania kremu proteinowego użyliśmy budyniu bez cukru Dr Oetker Duet Peanut Butter & Caramel.
Składniki na najlepsze kruche ciasto bez cukru
Ciasto z tego przepisu jest kruche, tzn. chrupiące, ale wytrzymałe, nie łamie się – nie zmieniaj nic w tym przepisie, to najlepszy przepis na kruche ciasto bez cukru!
- 22g mąki pszennej lub orkiszowej
- 11g odzywki białkowej o pasującym smaku – najlepiej sprawdzi się odżywka kazeinowa, jeśli nie masz odżywki użyj więcej mąki
- 19g miękkiej margaryny light (tu Flora Light)
- szczypta gumy ksantanowej
- 8g białka jaj
- szczypta soli
- jeśli słodzik, to tylko w tabletkach, nie używaj erytrolu ani ksylitolu
Zagnieć składniki dłońmi, masa będzie miękka i plastyczna i z łatwością wyłożysz nią foremkę. Ponakłuwaj dół widelcem robiąc dziurki, wstaw do zamrażalnika na 10 minut, a następnie od razu do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz 10 minut, wystudź.
Czekoladowo-karmelowo-orzechowy krem budyniowy
- 15g budyniu karmelowo-orzechowego bez cukru Dr Oetker Duet Peanut Butter & Caramel (Guiltfree.pl)
- 15g odżywki białkowej – najlepiej smak wnailiowy, karmelowy, masło orzechowe; jeśli nie masz pomiń i odejmij 50ml wody
- 200ml wody
- słodzik wg gustu
- 2g agaru (Guiltfree.pl)
- 5g masła orzechowego w proszku
- kilka kropli aromatu np. snikersowy Funky Flavors Sweet SnackerNutter albo Funky Flavors Sweet Peanut Butter
Rozrób agar, budyń i odżywkę w zimnej wodzie tak, żeby bye nie było grudek, zagotuj cały czas mieszając do zgęstnienia, na koniec dodaj aromat i masło w proszku.
Wylej masę budyniową na spód, do resztki masy dodaj odrobinę kakao i wyłóż na wierzch.
A teraz kruszonka, czyli Creme de la Creme, a w zasadzie Crunch de la Crunch – bo skoro nowy bajeczny chwali się karmelowym crunchem, to musi być chrupnięcie. Ależ to się nam udało!!
- 2 precelki (np Lajkonik)
- 2 cukierki Werther’s Original bez cukru
- kilka orzechów ziemnych
Wszystko pokruszyć, wysypać na papier do pieczenia, w papierku włożyć do nagrzanej gofrownicy, czekać na czary. Karmelowo-orzechową kruszonkę ułożyć z wierzchu. Jeść!