Przepis na najlepsze zdrowe fit ciasto z cukinii bez cukru i glutenu

0
Przepis na najlepsze zdrowe fit ciasto z cukinii bez cukru i glutenu
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Jak wiecie nasz entuzjazm dla ciast warzywnych, pizza kalafiorowych i tym podobnych wynalazków jest dość oszczędny, mówiąc oględnie. Jednak ten przepis zasługuje na uwagę i podzielenie się ze światem z kilku powodów:

  • nie czuć w nim cukinii – serio. Nie czuć, bo stanowi tylko nośnik dla pozostałych składników, które skutecznie zagłuszają jej warzywne pochodzenie
  • szybki – 3 minuty szykowania, 40 pieczenia
  • nie wymaga miksera, wyrastania
  • nie wymaga żadnych umiejętności kuchennych
  • 5 składników na krzyż i ogromne możliwości zastępników
  • duża objętość & mała kaloryczność
  • mało tłuszczu, mało węgli
  • zero cukru, zero glutenu

Przekonani? No to robimy!

Całość ma 358kcal, dostarcza 53g białka, 28g węglowodanów i zaledwie 7g tłuszczu. Jeśli chcesz podbić tłuszcze możesz dodać do masy trochę masła orzechowego.

Składniki na dietetyczne ciasto cukiniowe bez cukru i glutenu

  1. tarta cukinia; u mnie 2 średnie, zwykle 450g-550g, można zastąpić dynią, jabłkiem, marchewką lub mieszanką wszystkich wymienionych
  2. 50g białek jaj, można zastąpić całym jajkiem
  3. 15g mąki – zwykle używam mąki kokosowej, tym razem użyłam mąki z orzechów ziemnych i było pyszne
  4. odżywka białkowa w ilości 30g-45g
  5. 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  6. opcjonalnie słodzidło, u mnie przy tych ilościach łycha erytrolu
  7. opcjonalnie cynamon

Inne dodatki według gustu: orzechy, bakalie, miód, syrop z agawt, owoce z wierzchu. Tym razem piekłam ten placek w dość płaskim dużym naczyniu (28cm x 28cm), ale czasem piekę w mniejszym, ciasto jest grubsze, ma kilka cm, wówczas do formy wlewam najpierw połowę ciasta, potem nadzienie np. budyń białkowy i/lub dżem, a na to resztę masy cukiniowej i wychodzi pyszny nadziewaniec.

Przygotowanie – jak zrobić cukiniowe ciasto bez cukru żeby nie czuć cukinii?

To proste – dodać składniki, które zdominują jej smak i porządnie upiec by wytraciła wilgoć. Składniki mieszamy widelcem na jednolitą masę, wylewamy równą warstwą do psikniętej pamem formy do pieczenia, pieczemy góra-dół 40 minut w 180C.

Ciasto najlepiej smakuje od razu, na ciepło, w sumie to taka frittata na słodko. Ciasto podaję zwykle z frużeliną (tutaj wiśniową) i jakimś sosem zero, tym razem padło na przywrócony niedawno do życia sos czekoladowy KFD XXL Chocolate Sauce. Smakuje wypaśnie.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote