Lista produktów producenta Aka
Ksylitolki dropsy z ciemnej czekolady bez cukru, z ksylitolem
Ksylitolki Zielone Jabłuszko, drażetki z acerolą i ksylitolem, bez cukru
Ksylitolki Ashwaghanda drażetki z ksylitolem, bez cukru
Ksy-lizak Lew bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksy-lizak Żabka bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksy-lizak Małpka, bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksy-lizak Panda, bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksy-lizak Piesek, bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksy-lizak Świnka, bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksylitolki Pinacola, drażetki z acerolą i ksylitolem, bez cukru
Ksylitolki drażetki jagodowe z ksylitolem, bez cukru
Aka fiński puder brzozowy - 100% ksylitol w pudrze
Ksy-lizak Zajączek, bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksylitolki drażetki miętowe z ksylitolem, bez cukru
Ksylitolki Pomarańcza, drażetki z acerolą i ksylitolem, bez cukru
Ksy-lizak Kotek bezglutenowy czekoladowy lizak bez dodatku cukru
Ksylitolki dropsy z wegańskiej mlecznej
Ksylitolki drażetki owocowe z acerolą i ksylitolem, bez cukru
Ksylitolki Bezy z ksylitolem bez cukru
Aka czekolada mleczna z ksylitolem, 43% kakao, bez dodatku cukru
AKA to nieduża poznańska firma zajmująca się od lat produkcją słodyczy z fińskiego, brzozowego ksylitolu - AKA importowała ksylitol z Finlandii na długo przedtem, zanim ksylitol stał się modny i popularny. Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym (inaczej: poliolem), uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy, najbardziej ceniony ksylitol pozyskiwany jest z fińskich brzóz. Podstawową zaletą ksylitolu jest powolne przetwarzanie w organizmie z minimalnym udziałem insuliny - ksylitol ma 14 razy niższy indeks glikemiczny niż cukier, co ma ogromne znaczenie dla diabetyków, a przy okazji ma 2 razy mniej kalorii niż cukier, co ma znaczenie dla osób liczących kalorie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. W przeciwieństwie od innych substancji słodzących stosowanych w słodyczach dla diabetyków takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, ksylitol ma 5 zamiast 6 atomów węgla w molekule, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier.