Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour - czysty witalny gluten pszenny 80% białka
Gluten to witalne białko pszenne otrzymywane poprzez ekstrakcje z pszenicy. W skład glutenu wchodzą gliadyny odpowiedzialne za lepkość i gluteiny nadające produktom elastyczność. Gluten, czyli wyciąg z mąki pszennej, i niewielka ilość wody to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania w domowych warunkach seitana.
Po co dodawać gluten do wypieków? Upiecz chleb z jaśniejszym miękiszem i większą objętością! Dodatek czystego glutenu jest szczególnie pomocny przy pieczeniu chleba z mąki pełnoziarnistej- już niewielka ilość dodana do receptur chleba drożdżowego poprawia teksturę i elastyczność ciasta.
Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten jest wytwarzany z białka znajdującego się w bielmie nasion pszenicznych, zawierających 75% do 80% białka. W połączeniu z wodą gluten staje się bardzo elastyczny i ma konsystencję toffi. Niewielka ilość glutenu dodana do receptur na chleb drożdżowy
- poprawia teksturę i elastyczność ciasta,
- pomaga zatrzymać gaz i parę z pieczenia wewnątrz chleba
- oraz nadaje większą objętość pieczonemu chlebowi.
Może być szczególnie pomocny przy wypieku chlebów z mąki pełnoziarnistej i grubych zbóż. Witalny gluten pszenny jest często używany przez komercyjne piekarnie do produkcji pieczywa o lekkiej teksturze i może łatwo zrównać domowego piekarza z profesjonalistami.
Witalny gluten pszenny jest również podstawowym składnikiem mięsa i jego substytutów. Działa jako spoiwo do klopsików, pieczeni, burgerów wegetariańskich i tofu. Witalny gluten pszenny jest głównym składnikiem popularnego zamiennika mięsa, seitana. Aby zrobić seitan, wymieszaj witalny gluten pszenny z przyprawami, a następnie dodaj wodę, aby zrobić ciasto. Gdy ciasto glutenowe jest gotowane na parze, pieczone, gotowane lub w inny sposób gotowane, staje się żucia i ma bardzo podobną do mięsa konsystencję. Zobacz nasz pakiet, aby uzyskać łatwy i pyszny przepis Basic Seitan, a także wskazówki dotyczące klasycznego i obfitego chleba owsianego z miodem.
Czysty gluten pszenny jest w piekarnictwie wykorzystywany do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie tej ze zbóż gorszej jakości - ponieważ gluten wiąże wodę, dodanie go do mąki poprawia wodochłonność i wpływa na zwiększenie wydajność ciasta i pieczywa; jednocześnie dodanie glutenu wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskania większej ilości pęcherzyków powietrza uzyskuje się pieczywo o większej objętości, bardziej delikatnym miąższu i przedłużonej trwałości. Aby poprawić wyrastanie chleba, wydłużyć czas jego świeżości i elastyczność ciasta dodawaj 1 łyżeczkę glutenu na 1 szklankę mąki.
Przepis na domowy seitan
Seitan jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu i właśnie dlatego, że swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej bywa nazywany „chińskim mięsem”.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 szklanki glutenu i 3/4 szklanki zimnej wody. Zmieszaj ze sobą składniki i zagnieć ciasto (konsystencja jak na pierogi). Potnij ciasto na plastry (jak knedliki :) ) i gotuj przez godzinę w dobrze doprawionym bulionie (nie żałuj ulubionych dodatków, wykorzystaj cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone warzywa. Tak przygotowany glutenowy kotlet można już podawać, można też dodatkowo zamarynować go w oliwie i przyprawach i upiec w piekarniku jak pieczeń.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour - witalny gluten pszenny
Masa netto: 567g
Składniki: witalny gluten pszenny
Alergeny: gluten pszenny
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 400,0kcal/1676,0kJ, tłuszcze 3,3g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 13,3g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,0g, białko 76,6g, sól 0,1g
Producent: Wyprodukowano w USA przez Bob's Red Mill Natural Foods, Milwaukie, OR
Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.