• Obecnie brak na stanie
Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
  • Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour 100%
Kod produktu: 039978113221
Bob's Red Mill

Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour - czysty witalny gluten pszenny 80% białka

Obecnie brak na stanie

Jeśli w czasach, gdy większość osób szuka produktów bezglutenowych ty szukasz czystego glutenu - mamy dla ciebie 'zło' w formie czystej: 100% witalny gluten pszenny Suma, jednorodny, bez dodatków. Nieodzowny składnik wysokobiałkowych wegańskich burgerów i kotletów - czysty gluten to sekret domowego seitana.

34,49 zł netto

34,49 PLN brutto
Ilość produktów:

Objętość netto 567 ml; 6.08zł/100ml

  

Gluten to witalne białko pszenne otrzymywane poprzez ekstrakcje z pszenicy. W skład glutenu wchodzą gliadyny odpowiedzialne za lepkość i gluteiny nadające produktom elastyczność. Gluten, czyli wyciąg z mąki pszennej, i niewielka ilość wody to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania w domowych warunkach seitana.

Po co dodawać gluten do wypieków? Upiecz chleb z jaśniejszym miękiszem i większą objętością! Dodatek czystego glutenu jest szczególnie pomocny przy pieczeniu chleba z mąki pełnoziarnistej-  już niewielka ilość dodana do receptur chleba drożdżowego poprawia teksturę i elastyczność ciasta.

Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten jest wytwarzany z białka znajdującego się w bielmie nasion pszenicznych, zawierających 75% do 80% białka. W połączeniu z wodą gluten staje się bardzo elastyczny i ma konsystencję toffi. Niewielka ilość glutenu dodana do receptur na chleb drożdżowy

  • poprawia teksturę i elastyczność ciasta,
  • pomaga zatrzymać gaz i parę z pieczenia wewnątrz chleba
  • oraz nadaje większą objętość pieczonemu chlebowi.

Może być szczególnie pomocny przy wypieku chlebów z mąki pełnoziarnistej i grubych zbóż. Witalny gluten pszenny jest często używany przez komercyjne piekarnie do produkcji pieczywa o lekkiej teksturze i może łatwo zrównać domowego piekarza z profesjonalistami.

Witalny gluten pszenny jest również podstawowym składnikiem mięsa i jego substytutów. Działa jako spoiwo do klopsików, pieczeni, burgerów wegetariańskich i tofu. Witalny gluten pszenny jest głównym składnikiem popularnego zamiennika mięsa, seitana. Aby zrobić seitan, wymieszaj witalny gluten pszenny z przyprawami, a następnie dodaj wodę, aby zrobić ciasto. Gdy ciasto glutenowe jest gotowane na parze, pieczone, gotowane lub w inny sposób gotowane, staje się żucia i ma bardzo podobną do mięsa konsystencję. Zobacz nasz pakiet, aby uzyskać łatwy i pyszny przepis Basic Seitan, a także wskazówki dotyczące klasycznego i obfitego chleba owsianego z miodem.

Czysty gluten pszenny jest w piekarnictwie wykorzystywany do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie tej ze zbóż gorszej jakości - ponieważ gluten wiąże wodę, dodanie go do mąki poprawia wodochłonność i wpływa na zwiększenie wydajność ciasta i pieczywa; jednocześnie dodanie glutenu wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskania większej ilości pęcherzyków powietrza uzyskuje się pieczywo o większej objętości, bardziej delikatnym miąższu i przedłużonej trwałości. Aby poprawić wyrastanie chleba, wydłużyć czas jego świeżości i elastyczność ciasta dodawaj 1 łyżeczkę glutenu na 1 szklankę mąki.

Przepis na domowy seitan

Seitan jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu i właśnie dlatego, że swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej bywa nazywany „chińskim mięsem”.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 szklanki glutenu i 3/4 szklanki zimnej wody. Zmieszaj ze sobą składniki i zagnieć ciasto (konsystencja jak na pierogi). Potnij ciasto na plastry (jak knedliki :) ) i gotuj przez godzinę w dobrze doprawionym bulionie (nie żałuj ulubionych dodatków, wykorzystaj cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone warzywa. Tak przygotowany glutenowy kotlet można już podawać, można też dodatkowo zamarynować go w oliwie i przyprawach i upiec w piekarniku jak pieczeń.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
120.00
400.00
kJ
502.80
1,676.00
Tłuszcze, w tym
1.00
3.33
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
Węglowodany, w tym
4.00
13.33
cukry
0.00
0.00
Błonnik
0.00
0.00
Białko
23.00
76.67
Sól
0.05
0.17

Bob's Red Mill Vital Wheat Gluten Flour  - witalny gluten pszenny

Masa netto: 567g

Składniki: witalny gluten pszenny

Alergeny: gluten pszenny

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 400,0kcal/1676,0kJ, tłuszcze 3,3g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 13,3g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,0g, białko 76,6g, sól 0,1g

Producent:  Wyprodukowano w USA przez Bob's Red Mill Natural Foods, Milwaukie, OR

Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.