Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
100% czysta lecytyna, nie zawiera nośników, sztucznych konserwantów, dodatków, aromatów, barwników, wypełniaczy ani substancji pomocniczych do trwałego łączenia w warunkach domowych składników wodnych z tłuszczowymi, np. czekolady bez cukru z dodatkiem płynnego mleka czy majonezu niskotłuszczowego z dodatkiem wody.
Lecytyna to produkt czysto naturalny, który jest szczególnie bogaty w nasienne komórki roślinne, lecytyna słonecznikowa i sojowa są uważane za najbardziej odżywcze i wartościowe, bo mają więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych niż lecytyna rzepakowa.
Lecytyna chemicznie rzecz biorąc jest zaliczana do grupy fosfolipidów, składa się głównie z kwasów tłuszczowych, gliceryny, kwasu fosforowego i choliny, naturalnie najwyższe stężenia fosfolipidów w ciele człowieka występuje w mózgu, sercu, wątrobie i nerkach. Lecytyna to produkt czysto naturalny, który jest szczególnie bogaty w nasienne komórki roślinne.
Lecytyna jest stosowana w produkcji żywności niemal w każdym rodzaju produktów, bo pozwala na trwałe łączenie na jednolitą konsystencję składników o charakterze wodnym i tłuszczowym, które bez dodatku emulgatora (czyli właśnie lecytyny) 'odpychają' się tworząc np. efekt rozwarstwienia w dressingach i sosach czy nalotu na powierzchni czekolady - zastosowanie lecytyny słonecznikowej zapibiega właśnie takim niepożądanym efektom. Naturalnie niemieszalne substancje, takie jak olej i woda, stają się stabilnymi emulsjami właśnie dzięki szczypcie lecytyny. Ponadto właściwości przeciwutleniające lecytyny wydłużają również okres przydatność żywności do spożycia.
Lecytyna jest produktem 100% naturalnym, pochodzenia wyłącznie roślinnego; nasiona słonecznika są czyszczone, suszone i ekstrahowane, w ten sposób powstaje surowy olej roślinny o zawartości lecytyny około 2,5%. Taki surowy oczyszczony olej ogrzewa się do 90°C w kąpieli wodnej, następnie separatory oddzielają lecytynę od oleju, wilgotną masę lecytynową suszy się i chłodzi, a następnie usuwana jest zawartość oleju z płynnej lecytyny do otrzymania części nierozpuszczalnej w formie proszku. Lecytyna Młyn Oliwski® jest w 100% czysta i nie zawiera nośników, sztucznych konserwantów, dodatków, aromatów, barwników, wypełniaczy ani substancji pomocniczych.
Funkcje technologiczne lecytyny w produkcji żywnościw skrócie:
- przeciwutleniacz, szczególnie dobry dla betakarotenów
- stabilizator
- emulgator
- spieniacz (ma predyspozycje do tworzenia trwałej i sztywnej piany po ubiciu z wodą)
- stabilizator lepkości i krystalizacji
- regulator wilgotności
- pośrednio substancja konserwująca (efekt przeciwutleniania)
- polepszacz smaku (wydobywa smak tłuszczu)
- poprawia strukturę kruchych ciast i miękiszu chlebowego
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Lecytyna słonecznikowa E-322, substancja emulgująca (emulgtor)
Składniki: lecytyna słonecznikowa
Masa netto: 25g
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 784,0kcal/3284,9kJ, tłuszcze 84,0g (w tym tłuszcze nasycone 23,8g), węglowodany 7,0g (w tym cukry 5,0g), białko 7,0g, sól 0,2g
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.