Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Kosmidi-Gavrili Halvas - grecka chałwa bez cukru z ksylitolem
Kosmidi-Gavrili Halvas Stevia to tradycyjna ręcznie robiona chałwa bez cukru z ksylitolem, krucha i wyśmienita w smaku. Waniliowa chałwa bez cukru zachowuje doskonały smak tradycyjnej chałwy i jej charakterystyczną kruchość, ale ma dużo lepsze proporcje składników odżywczych!
Tradycyjna chałwa powstaje z tahiny (pasty sezamowej, nazywanej inaczej masłem sezamowym) oraz karmelu, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów lub miodu, ale główny składnik to sezam, który stanowi ok 60% masy chałwy, zarówno tej z cukrem, jak i tej bezcukrowej. Aromatyczny sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń i minerałów; sezam jest naturalnie bogaty w antyoksydanty, witaminę E i selen.
Chałwy Kosmidi-Gavrili charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, jego źródłem jest polidekstroza, rodzaj rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego, która nie podlega trawieniu w górnej części przewodu pokarmowego. Polidekstroza ma mniej kalorii niż zwykły cukier (1 kcal / gram w porównaniu do 4 kcal / gram w normalnie trawionych węglowodanach) a przy tym charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (GI = 4-7) i nie ma istotnego wpływu na podniesienie poziomu glukozy i insuliny we krwi, dlatego jest wykorzystywana w produktach dla diabetyków.
Chałwa to znacznie więcej niż mielony sezam, a proces przygotowania chałwy tradycyjną metodą jest zaskakująco komplikowany. Ziarna sezamu są płukane w roztworze soli, aby pozbawić je wszelkich zanieczyszczeń, a następnie trzykrotnie w kąpieli wodnej - aby oczyścić je z resztek soli. Tak oczyszczone ziarna sezamu są pieczone w specjalnej rurkowatej foremce psistiria, której ruchome płaty niczym skrzydła poruszają ziarnami sezamu tak, aby był dobrze i równomiernie uprażony, ale nie spalony. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się tahinę (pastę sezamową, który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w z półkolistym dnem zwanym pasimi. W tym samym czasie osobno gotuje się cukier w wodzie do uzyskania gęstego syropu cukrowo-karmelowego, który miesza się z tahiną gdy osiągnie temperaturę 115°C - taka mieszanka jest wyrabiana ręcznie jak ciasto, ugniatana na gorąco - to proces wymagający dużego doświadczenia i to przede wszystkim od umiejętności i cierpliwości sezamowego ugniatacza zależy jakość chałwy. Ugniatanie chałwy trwa około 30 minut, po tym czasie, jeszcze ciepła jest pakowana w gotowe opakowania.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Kosmidi-Gavrili Halva - sezamowa chałwa bez cukru, zawiera substancje słodzące (ksylitol)
Masa netto: 450g
Składniki: tahina sezamowa (57%) {mielone ziarna sezamu}, substancja wypełniająca polidekstroza, fukrooligosacharydy, subtancja słodząca ksylitol (7%), aromat wanilinowy, ekstrakt mydlnicy lekarskiej. Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.
Alergeny: sezam; może zawierać orzechy.
Wartości odżywcze w 100g: 1942kJ/464kcal, tłuszcze 34,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,4g), węglowodany 8,9g (w tym cukry <0,5g, ksylitol 7g), błonnik 41,4g, białko 12,4g, sól 0g
Producent: Wyprodukowano w Grecji przez Kosmidis & Gavrilis, Drapetsona, Grecja
Przechowywaćw suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, poza zasięgiem dzieci i zwierząt