Koska różano-cytrynowe Turkish Delight, lokum bez cukru
Koska, różano-cytrynowe Turkish Delight bez cukru
Różane Turkish Delight (inaczej lokum) powstaje ręcznie w tradycyjnej tureckiej manufakturze na bazie liczącego sobie ponad 100 lat przepisu - tyle, że w wersji bez ani grama cukru, dzięki czemu ma o 37% mniej kalorii niż tradycyjne Turkish Delight.
Historia Turkish Delight
Historia Turkish Delight sięga 500 lat przed powstaniem Imperium Otomańskiego, co czyni ten wyjątkowy słodki przysmak jednym z najstarszych słodyczy na świecie. Jest wiele legend związanych z pochodzeniem i powstaniem różanych kosteczek - jedna z nich przywołuje sułtana Abdula Hamisa, który nie był uznawany za szczególnie zdolnego wojownika, ale doskonale odnajdował się w relacjach z kobietami wierząc, że droga do ich serca prowadzi przez żołądek; chcąc sprostać wymaganiom i oczekiwaniom swoich 4 żon oraz wybranek zgromadzonych w licznym haremie ściągnął do Imperium najlepszych cukierników i polecił im przygotować deser tak pyszny, bo pogodził kłótliwe wybranki i zapewnił na stałe spokój w haremie - tak narodziło się Lokum, a działania cukierników spowodowały cuda,bo kłótnie w haremie ustały a sułtan uznał nowy deser za tak pyszny i pobudzający, że odtąd gościł na jego stole każdego dnia a jego popularność ogarnęła całe Imperium. W XIX wieku nieznany z imienia brytyjski podróżnik odkrył lokum - nie mogąc jednak zapamiętać i/lub wymówić jego nazwy przywiózł je do Europy pod nazwą Turkish Delight - co znaczy tyle co 'turecki przysmak'.
W Turkish Delight gustowali znani i wielcy, do jego fanów należał m.in. Pablo Picasso, a w Winston Churchill i Napoleon woleli Turkish Delight nadziewana pistacjami.
Dziś Turkish Delight jest obok bachlavy (baklawy) i chałwy najczęściej przywożoną kulinarną pamiątką z wakacji w Turcji i stało się słodką przekąską popularną na Zachodzie szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. W Polsce tradycyjnym deserem szczególnie w rejonach wschodnich jest Pańska Skórka, która bywa nazywana polskim odpowiednikiem Turkish Delight.
Wartości Odżywcze
Koska Turkish Delight Rose and Lemon no added sugar rose lokum - Turkish Delight bez cukru o obniżonej kaloryczności*, o smaku różano-cytrynowym, z substancjami słodzącymi
*Zawiera o 37% mniej kalorii w 100g niż różane Turkish Delight z cukrem
Masa netto: 160g
Składniki: substancja słodząca syrop maltitolowy i izomalt, skrobia kukurydziana, inulina z korzenia cykorii, woda, naturalny aromat różany i cytrynowy, regulator kwasowości kwas cytrynowy, barwnik naturalny (antocyjany, kurkumina).
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający - dzienne spożycie osoby dorosłej nie powinno przekraczać 35g-40g.
Alergeny: może zawierać orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie lub migdały.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1004kJ/240kcal, tłuszcze 0,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 88,2g (w tym cukry 1,3g, poliole 75,6g), białko 0,1g, błonnik 3,2g, sól 0g
Producent: wyprodukowano w Turcji przez Merter Helva ve Gida San. Ticaret A.Ş.
Importer: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska