Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Damhert Slim dżem z tagatozą Jagody & Porzeczki -60% kcal
Przygotuj się na eksplozję owocowego smaku - słodzony tagatozą dżem Damhert z jagód i porzeczek zachwyci cię smakiem tradycyjnego domowego dżemu - trudno uwierzyć, że zawiera aż o 60% mniej kalorii niż tradycyjny dżem i zaledwie 5g cukru.
Różnica pomiędzy zwykłym dżemem a większością dżemów niskocukrowych polega na zmniejszeniu ilości cukru dodawanego do dżemu - takie niskocukrowe dżemy są mniej słodkie, a mimo to zawierają około 30% dodatku czystego cukru - dżemy Damhert Tagatose są dedykowane osobom z cukrzycą lub z innych powodów przestrzegających diety ściśle niskocukrowej i mają niezwykle niską zawartość cukru (około 5g) - pomimo braku cukru na liście składników dżemy Damhert są tak samo słodkie jak tradycyjne przetwory, ich słodycz pochodzi z niskoglikemicznej tagatozy. W przypadku niektórych dżemów bez cukru cukier jest zastępowany skoncentrowanym sokiem z jabłek lub winogron, dotyczy to np. Łowicz Dżem 100% owoców Truskawka - taka zamiana nie obniża kaloryczności dżemu ani zawartości cukru, taki dżem zawiera ponad 30g cukru czyli dokładnie tyle samo co każdy inny dżem. Aby dżem był rzeczywiście niskosłodzony, niskokaloryczny, niskocukrowy i niskowęglowodanowy trzeba wyeliminować wszystkie źródła cukrów prostych, także skoncentrowane soki owocowe - dlatego w dżemach Damhert do słodzenia stosuje się tagatozę. W porównaniu do dżemu Łowicz Dżem truskawkowy niskosłodzony dżem Damhert zawiera o 31% mniej kalorii i ponad 6 razy mniej cukru.
Niskowęglowodanowe i niskokaloryczne dżemy Damhert nie zawierają sztucznych zagęstników, konserwantów, barwników ani aromatów - są przygotowane według tradycyjnej receptury z dojrzałych owoców z dodatkiem pektyn ze skórek cytrusowych a jedyne, co różni je od zwykłych dżemów wysokocukrowych to wyeliminowanie zbędnego cukru.
Co to jest tagatoza?
Tajemnica naturalnie słodkiego smaku dżemów Damhert tkwi w zastosowaniu opatentowanej w Belgii tagatozy pozyskiwanej z mleka krowiego (w wyniku syntezy tagatoza jest pozbawiana alergenów mlecznych i nie zawiera białek mleka), słodzika bezpiecznego dla diabetyków, ponieważ jego spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Pod względem chemicznym tagatoza to cukier prosty o 6 wiązaniach węglowych a więc budowie podobnej do fruktozy. Słodkość tagatozy jest zbliżona do cukru i wynosi aż 92% słodkości białego cukru stołowego, jednak jej kaloryczność jest wielokrotnie niższa - co wynika z największej zalety tagatozy: niemal nie jest metabolizowana przez ludzki organizm. Drugą dużą zaletą tagatozy w porównaniu do polioli (np. ksylitol, sorbitol itd.) jest to, że nie wywołuje ona biegunek ani wzdęć ale przede wszystkim jest słodzikiem.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Damhert Tagatesse Confituur bosbessen, rode bessen met tagatose - dżem jagodowo-porzeczkowy o obniżonej kaloryczności*, bez dodatku cukru, zawiera substancje słodzące
Zawiera przeciętnie o 60%kalorii w 100g w porównaniu do tradycyjnego dżemu słodzonego cukrem
Masa netto: 210g
Składniki: owoce (jagody 25%, czerwone porzecki 25%), substancja słodząca tagatoza (24%), błonnik roślinny (dekstryna), woda, substancja żelująca pektyny owocowe, regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja słodząca sukraloza. Przygotowano z 50g owoców na 100g gotowego produktu.Produkt bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry w ilości 5,4g/100g.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 97kcal / 414 kJ, tłuszcze 0,2g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g), węglowodany 46,9g (w tym cukry 5,4g, tagatoza 29,2g), białko 0,4g, błonnik 17,7g, sól 15mg
Producent: Wyprodukowano w Belgi przez Damhert NV/SA, Kapelstraat 154, 3550 Heusden-Zolder, Belgia
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.