• Tylko online
  • Obecnie brak na stanie
Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
  • Szarlat sugar free buckthorn & apple jam with xylitol
Kod produktu: a25901500680622
Szarłat

Szarłat dżem rokitnikowo-jabłkowym z ksylitolem bez dodatku cukru

Obecnie brak na stanie

Bogaty w wyjątkowo stabilną formę witaminy C dżem rokitnikowo-pomarańczowy słodzony tylko ksylitolem to pierwszy tego rodzaju dżem na rynku. Owoce rokitnika są bogatym źródłem rzadko występującego kwasu Omega-7 korzystnie wpływającego na śluzówkę żołądka.

12,77 zł netto

13,41 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 150 g; 8.94zł/100g

Główny smak: Smak jabłko – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak malina – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak pomarańcza – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Rokitnik to „Złoto Syberii”. Rokitnik mają w swoim składzie prawie 200 bioaktywnych substancji. Zawiera między innymi duże ilości witaminy C, antyoksydanty, liczne składniki mineralne i inne witaminy. Co szczególnie istotne, witamina C zawarta w owocach rokitnika jest wyjątkowo trwała i nie traci swoich właściwości nawet podczas przetwarzania, dlatego też w przeciwieństwie do dżemów z innych owoców przetwory z rokitnikiem zawierają prawie tyle samo witaminy C co świeże owoce. Dżem rokitnikowy to doskonały dodatek do deserów oraz wytrawnych potraw, którym nadaje wyrafinowany charakter, dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i z wytrawnymi potrawami. Dżem można dodać także do herbaty lub innych gorących napojów.

Owoce rokitnika zawierają tłuszcz, któremu przypisuje się wysokie właściwości lecznicze ze względu na dużą zawartość kwasu Omega-7. Wpływa on korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, pracę układu naczyniowego, moczowo-płciowego, łagodzi stany zapalne, regeneruje naskórek.

Współautorami oryginalnej receptury dżemu z rokitnika są naukowcy z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - dżem rokitnikowy okazał się przebojem Targów World Food Warsaw i w 2018 roku zdobył złoty medal w kategorii przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, jest pierwszym na rynku dżemem, w którym rokitnik stanowi główny składnik. Szarłat to w zasadzie domowy dżem taki, jaki robiły kiedyś nasze babcie, z uczciwej ilości owoców, a jedyną rzeczą, która go odróżnia od tradycyjnych przetworów jest użycie ksylitolu zamiast cukru. Dżem rokitnikowy zawiera także naturalne kwasy tłuszczowe, ponieważ owoce rokitnika mają tłuszcz w soku komórkowym, skórkach i w pestce, a zatem możemy też mówić, że to dżem z kwasami omega-7, bo to kwas dominujący w owocach rokitnika, rzadko występujący w naturalnym środowisku i właśnie jemu rokitnik zawdzięcza swe właściwości prozdrowotne. Zawarty w owocach cenny olej rokitnikowy jest bogaty m.in. w luteinę, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Rokitnik ma dużo do zaoferowania. Może nam pomóc zewnętrznie i wewnętrznie. Od dawna stosowany jest w medycynie ludowej krajów Europy Wschodniej, gdzie traktowany jest niemal jak panaceum. Suszone owoce rokitnika pełniły tam funkcję tabletek multiwitaminy. Natomiast olej rokitnikowy wspomaga regenerację oparzeń i trudno gojących się ran. Są wyniki badań potwierdzające, że wspomaga też leczenie nadżerek układu pokarmowego, m.in. gojenie wrzodów żołądka.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
41.40
138.00
kJ
175.20
584.00
Tłuszcze, w tym
0.60
2.00
tłuszcze nasycone
0.18
0.60
Węglowodany, w tym
9.90
33.00
cukry
2.70
9.00
poliole
7.20
24.00
Białko
0.20
0.66
Błonnik
0.00
0.00
Sól
0.00
0.00

Szarłat dżem rokitnikowo-jabłkowy niskosłodzony, z ksylitolem, bez dodatku cukru

Masa netto: 150g

Składniki: owoce rokitnika (63,7%), substancja słodząca - ksylitol* (19,3%), przecier pomarańczowy (15,9%), substancja żelująca - pektyna.

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna: 584kJ/138kcal, tłuszcz: 2g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,67g, węglowodany: 33g, w tym cukry: 9g, poliole (ksylitol) 24g, białko: 0,66g, sól: 0g, witamina C: 37mg

Producent: wyprodukowano w Polsce dla "SZARŁAT" M i W Lenkiewicz Spółka Jawna, Cibory Gałeckie 46, 16-075 Zawady

Przechowywanie: przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.