Szarłat dżem rokitnikowy z ksylitolem bez dodatku cukru
Rokitnik to „Złoto Syberii”. Rokitnik mają w swoim składzie prawie 200 bioaktywnych substancji. Zawiera między innymi duże ilości witaminy C, antyoksydanty, liczne składniki mineralne i inne witaminy. Co szczególnie istotne, witamina C zawarta w owocach rokitnika jest wyjątkowo trwała i nie traci swoich właściwości nawet podczas przetwarzania, dlatego też w przeciwieństwie do dżemów z innych owoców przetwory z rokitnikiem zawierają prawie tyle samo witaminy C co świeże owoce. Dżem rokitnikowy to doskonały dodatek do deserów oraz wytrawnych potraw, którym nadaje wyrafinowany charakter, dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i z wytrawnymi potrawami. Dżem można dodać także do herbaty lub innych gorących napojów.
Owoce rokitnika zawierają tłuszcz, któremu przypisuje się wysokie właściwości lecznicze ze względu na dużą zawartość kwasu Omega-7. Wpływa on korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, pracę układu naczyniowego, moczowo-płciowego, łagodzi stany zapalne, regeneruje naskórek.
Współautorami oryginalnej receptury dżemu z rokitnika są naukowcy z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - dżem rokitnikowy okazał się przebojem Targów World Food Warsaw i w 2018 roku zdobył złoty medal w kategorii przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, jest pierwszym na rynku dżemem, w którym rokitnik stanowi główny składnik. Szarłat to w zasadzie domowy dżem taki, jaki robiły kiedyś nasze babcie, z uczciwej ilości owoców, a jedyną rzeczą, która go odróżnia od tradycyjnych przetworów jest użycie ksylitolu zamiast cukru. Dżem rokitnikowy zawiera także naturalne kwasy tłuszczowe, ponieważ owoce rokitnika mają tłuszcz w soku komórkowym, skórkach i w pestce, a zatem możemy też mówić, że to dżem z kwasami omega-7, bo to kwas dominujący w owocach rokitnika, rzadko występujący w naturalnym środowisku i właśnie jemu rokitnik zawdzięcza swe właściwości prozdrowotne. Zawarty w owocach cenny olej rokitnikowy jest bogaty m.in. w luteinę, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Rokitnik ma dużo do zaoferowania. Może nam pomóc zewnętrznie i wewnętrznie. Od dawna stosowany jest w medycynie ludowej krajów Europy Wschodniej, gdzie traktowany jest niemal jak panaceum. Suszone owoce rokitnika pełniły tam funkcję tabletek multiwitaminy. Natomiast olej rokitnikowy wspomaga regenerację oparzeń i trudno gojących się ran. Są wyniki badań potwierdzające, że wspomaga też leczenie nadżerek układu pokarmowego, m.in. gojenie wrzodów żołądka.
Wartości Odżywcze
Szarłat dżem rokitnikowy niskosłodzony, z ksylitolem, bez dodatku cukru
Masa netto: 150g
Składniki: owoce rokitnika (81,9%), substancja słodząca - ksylitol* (17%), substancja żelująca - pektyna.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna: 522kJ/125kcal, tłuszcz: 3g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,25g, węglowodany: 34g, w tym cukry: 8g, poliole (ksylitol) 26g, białko: 0,86g, sól: 0g, witamina C: 62mg
Producent: wyprodukowano w Polsce dla "SZARŁAT" M i W Lenkiewicz Spółka Jawna, Cibory Gałeckie 46, 16-075 Zawady
Przechowywanie: przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.