Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Piekarnia Kiełtyka mieszanka błonnikowa do wypieku chleba niskowęglowodanowego KETO / LCHF, 6% węglowodanów
Unikalna mieszanka na bazie błonnika ziemniaczanego i babki płesznik wg autorskiej receptury mazurskiej piekarni Kiełtyka do samodzielnego wypieku keto chleba i bułeczek o niskiej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym - chleb i bułeczki z tej mieszanki są odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej, zawierają zaledwie 6% węglowodanów.
Z wykorzystaniem tej mieszanki błonnikowej możesz piec codziennie we własnej kuchni świeżutki, pachnący chleb albo bułeczki - wszystko, czego potrzebujesz, to twaróg lub serek Philadelphia, jajka i woda. Warto zauważyć, że w przeciwieństwie do większości keto mieszanek chlebowych, formuła piekarni Kiełtyka nie jest oparta o tłuszcze (ziarna, pestki, orzechy), lecz o odpowiednio skomponowaną kompozycję błonnikową, dzięki czemu gotowy chleb nie jest ani tłusty, ani kaloryczny - wręcz przeciwnie, ma w 100g mniej kalorii niż większość 'zwykłych' chlebów!
Najważniejsze informacje o mieszance chlebowej Keto / LCHF Kiełtyka
- odpowiednia dla diety ketogenicznej
- odpowiednia dla paleo
- odpowiednia dla diabetyków
- tylko 6% węglowodanów w gotowym wypieku
- łatwa w przygotowaniu
- źródło błonnika
- niska kaloryczność gotowego wypieku
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Piekarnia Kiełtyka Mieszanka błonnikowa do wypieku chleba niskowęglowodanowego KETO / LCHF
Masa netto: 500g (do wypieku 5 bochenków chleba wg sugerowanego na opakowaniu przepisu, każdy o gotowej masie ok 400-450g, w zależności od stopnia wypieczenia)
Składniki: błonnik ziemniaczany, błonnik owsiany, nasiona babki płesznik, regulator kwasowości kamień winny, skrobia kukurydziana, substancja spulchniająca wodorowęglan sodu (soda oczyszczona)
Alergeny: owies, gluten
Wartości odżywcze w 100g suchej mieszanki: wartość energetyczna 191,0kcal/800,2kJ, tłuszcze 1,7g (w tym tłuszcze nasycone 0,3g), węglowodany 13,5g (w tym cukry 0,3g), błonnik 52,0g, białko 8,4g, sól 0,5g
Producent: wyprodukowano w Polsce przez Piekarnia Kiełtyka, Łężany
Przechowywanie: Mieszankę przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem. Gotowy chleb przechowywać w pojemniku na chleb lub przykryty lnianą ściereczką. Chleb po upieczeniu zachowuje świeżość i walory smakowe przez około 1 tydzień. Nie przechowywać chleba w workach foliowych. Chleb nadaje się do przechowywania w zamrażalniku, przed zamrożeniem należy go wystudzić do temperatury pokojowej i pokroić na kromki.
Dodatkowo potrzebne składniki:
- 100g keto mieszanki chlebowej Kiełtyka
- 250g mielonego twarogu tłustego albo serka kremowego typu Philadelphia, pełnotłustego
- 100ml wody
- 3 jajka
- 10g soli
Sposób przygotowania:
-
Zmiksuj na gładką masę jaja i twaróg lub serek, następnie wciąż miksując stopniowo dodaj do masy mieszankę do pieczenia, na koniec dodaj wodę i sól i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Odstaw ciasto na 10 minut do odpocznięcia
- Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej formy, albo uformuj wilgotnymi dłońmi bochenek i wyłóż go bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
-
Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180°C przez około 80 minut, w międzyczasie możesz spryskać powierzchnię chleba odrobiną wody, nie więcej niż raz, aby nie zaburzać temperatury pieczenia
W zależności od rodzaju wykorzystanego sera, wielkości użytych jajek i stopnia wypieczenia chleba (wpływa na wilgotność), gotowy chleb upieczony wg tego przepisu będzie miał w 100g około 12g białka, 10g tłuszczu i 6g węglowodanów.