Zakwasownia BIO Musztarda Sarepska - keto musztarda bez cukru
Zakwasownia BIO Musztarda Sarepska to ostra, organiczna, bardzo gęsta, treściwa, pełna mocnego smaku musztarda sarepska o znakomitym składzie, słodzona tylko erytrolem, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości węglowodanów, odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej.
Czy każda musztarda jest keto? Absolutnie (i niestety) nie! Musztarda to jeden z najbardziej zróżnicowanych pod względem kaloryczności i rozkładu makroskładników produkt na rynku; kaloryczność musztardy waha się od 90kcal/100g do nawet 380kcal/100g, a zawartość cukru mieści się w przedziale 5%-40%, przy czym wśród musztard marketowych bardzo trudno jest znaleźć taką, w której cukier nie występuje na jednym z pierwszych 5 pozycji składowych.
Musztarda Sarepska - czyli jaka?
Wbrew temu co myśli wiele osób, nazwa musztardy nie ma nic wspólnego z wojskiem i niewybuchami - to nie musztarda SAPERska, tylko SAREPska, a nazwa pochodzi od nazwy nieistniejącej już dziś miejscowości Sarepta z czasów carskiej Rosji, dziś pod nazwą Krasnoarmiejsk leżącą na terenie Wołgogradu. W 1765 osadnicy protestanccy, tzw. bracia morawscy, założyli pod Carycynem kolonię osadniczą Sarepta
Do produkcji musztardy nazywanej dziś Sarepską wykorzystuje się nasiona specjalnej odmiany pochodzącej historycznie z południowej Azji gorczycy - niespodzianka - sarepskiej (lac. Brassica juncea). Ziarna gorczycy sarepskiej po rozgryzieniu mają gorzki smak, a dopiero po kilku chwilach od rozgryzienia zaczynają 'palić' podniebienie, wydzielając przy tym charakterystyczny aromat. Podczas I wojny światowej to właśnie gorczyca sarepska była wykorzystywana do produkcji broni chemicznej - niesłąwnego gazu musztardowego.
Nareszcie! Naturalna musztarda bez cukru i bez węglowodanów
- krótki, 100% naturalny, organiczny skład
- keto friendly
- znikoma zawartość węglowodanów i cukru
- słodzona tylko erytrolem
- bez sztucznych barwników, aromatów, zagęstników, konserwantów i emulgatorów
Wartości Odżywcze
Zakwasownia BIO ostra musztarda sarepska bez dodatku cukru, zawiera substancje słodzące
Masa netto: 190g
Składniki: GORCZYCA* 28 %, ocet biały winny*, wino białe*, woda, substancja słodząca: erytrytol*, sól, pieprz czarny*, czosnek w proszku*, kurkuma w proszku*
* Certyfikowany składnik ekologiczny
Zawiera naturalnie występujące cukry. Produkt pasteryzowany.
Alergeny: gorczyca, może zawierać soję, seler, sezam i orzechy, w tym orzechy ziemne
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 165,0kcal/691,3kJ, tłuszcze 10,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,5g), węglowodany 17,0g (w tym cukry 2,5g), białko 3,5g, sól 0,4g
Wartości odżywcze w 15g: wartość energetyczna 24,7kcal/103,7kJ, tłuszcze 1,5g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 2,5g (w tym cukry 0,3g), białko 0,5g, sól 0,0g
Producent: Wyprodukowano w Polsce przez Ekologiczna Przetwórnia Mikołaj Bator Sp.J
Przechowywać przechowywać przed i po otwarciu w temperaturze 2 - 8 stopni Celsjusza.
Produkt przechowywany w magazynie Guiltfree w warunkach chłodniczych. Wysyłka zamówień z tym produktem w okresie 1 V - 30 IX realizowana od poniedziałku do czwartku, z wyłączeniem ostatniego dnia przed tzw. długim weekendem. Z uwagi na temperatury odradzamy wysyłkę produkty za granicę, na terenie Polski zalecana forma dostawy to kurier (uwaga na wysoką temperaturę w paczkomatach)