• Obecnie brak na stanie
Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
  • Capella Extra Sweet Solution - 118ml
Kod produktu: 1559.4
Capella

Capella Extra Sweet Solution - profesjonalny słodzik neotam E-961, opakowanie 118ml

Obecnie brak na stanie

Applied Nutrition Flavo Drops to bezcukrowe kropelki słodyczy które nadadzą unikalny smak dietetycznym deserom, szejkom oraz napojom.

110,78 zł netto

119,64 PLN brutto
Ilość produktów:

Objętość netto 118 ml; 101.39zł/100ml

  

Substancja słodząca o wysokiej koncentracji do zastosowania profesjonalnego, kupując ten produkt oświadczasz, że jesteś użytkownikiem profesjonalnym lub osobą przeszkoloną w zakresie użytkowania w procesie produkcji żywności wysokoskoncentrowanych substancji słodzących.

Płynny słodzik z kategorii substancji intensywnie słodzących występujący w Unii Europejskiej pod skrótem E-961, 10 razy słodszy od sukralozy, stabilny w wysokich temperaturach.

Neotam jest niskokaloryczną substancją słodzącą tworzoną na bazie aminokwasów. Aminokwasy wchodzące w skład neotamu występują w sposób naturalny w większości produktów zawierających białko, w tym w mięsie, produktach mleczarskich i warzywach.

Neotam został zbadany i zatwierdzony przez JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności) w 2003 roku oraz przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) w 2007 roku.

Neotam stanowi nowoczesną pochodną aspartamu, ten słodzik nowej generacji jest około 6000 razy słodszy niż cukier, jest powszechnie stosowany jako zamiennik cukru w żywności i napojach, z przewagą stabilności cieplnej, bezkaloryczności, zerowego indeksu glikemicznego i bezpieczny dla osób z PKU. Nazwa neotamu pochodzi od struktury molekularnej, 6-węglowej grupy neoheksylowej przyłączonej do aminowego azotu aspartamu.

Neotam jest dość słabo rozpuszczalny w wodzie (rozpuszczalność w wodzie, 12,6 g/L przy 25℃, aspartam to 10g/L) i bardzo dobrze rozpuszczalny w alkoholu i jego roztworach.

Największą zaletą neotamu w porównaniu do aspartamu jest stabilność w temperaturze 100℃ - neotam może być używany w wysokich temperaturach do gotowania i pieczenia, podczas gdy aspartam nie. Ta zaleta umożliwia również stosowanie go w procesie pasteryzacji i sterylizacji w wysokiej temperaturze.

Neotam jest najsłodszym z kategorii sztucznych słodzików, ma słodycz 10 razy wyższą od sukralozy:

  • Cukier stołowy słodycz jednostkowa porównawcza: 1
  • Cyklaminian sodu x50
  • Aspartam x200
  • Acesulfam K x200
  • Sacharyna sodowa X300
  • Sukraloza X600
  • Neotam X6000

Neotam ma smak jak cukier, bez gorzkiego lub metalicznego posmaku słodzikowego, dzięki czemu jest optymalnym zamiennikiem cukru do stosowania w produktach spożywczych i napojach. Ponieważ neotam jest 6000 słodszy niż cukier, tylko bardzo mała ilość jest potrzebna do słodzenia niskokalorycznej żywności i napojów i ma lepszą stabilność termiczną niż aspartam, dzięki czemu może być stosowany do gotowania i pieczenia produktów, w których aspartam nie może być stosowany, neotame stosuje się również do wzmocnienia słodyczy w mieszankach z innymi słodzikami o wysokiej intensywności.

Najpopularniejsze zastosowania neotamu w żywności:

  • guma do żucia
  • gazowane napoje bezalkoholowe - jest stabilny w napojach gazowanych i może być stosowany w napojach i sokach w proszku w celu obniżenia zawartości cukru i zmniejszenia spożycia kalorii przy jednoczesnym zachowaniu słodkiego smaku.
  • słodziki stołowe - nie wykazuje higroskopijności nadaje się jako słodzik w słodzikach stołowych.
  • mrożone desery, jogurt - z uwagi na tabilność w wysokiej temperaturze w krótkim czasie można wykorzystać do produkcji produktów mlecznych, takich jak jogurty, desery i lody.
  • wypieki - wysoka termotolerancjai sprawia, że ​​idealnie nadaje się do zastosowań piekarniczych, takich jak ciastka, ciasta i babeczki.
  • owoce konserwowane
  • sosy sałatkowe
  • słodycze - może być stosowany razem z alkoholami cukrowymi w wyrobach cukierniczych, takich jak czekolady, gumy i cukierki.

Najważniejsze zalety neotamu:

  • zero kalorii
  • bardzo intensywna słodycz - 6000 razy słodszy niż cukier, 10 razy słodszy niż sukraloza
  • niski indeks glikemiczny, nie podniesie poziomu cukru we krwi i odpowiedzi insulinowej
  • bezpieczniejszy dla osób z PKU w porównaniu z aspartamem - jest bezpieczniejszy dla osób cierpiących na fenyloketonurię (PKU), ponieważ nie wytwarza l-fenyloalaniny (lub bardzo mało) podczas procesu metabolizmu
  • zatwierdzony do spożycia przez FDA (USA) i EFSA (Unia Europejska), ADI wynosi 0,3 mg/kg mc/d w USA, w UE EFSA uznała w 2007 r., że nie ma obaw o bezpieczeństwo, gdy neotam ma być stosowany jako słodzik i wzmacniacz smaku oraz jako dopuszczalne dzienne spożycie (ADI ) 0-2 mg/kg mc/dzień.

Capella Extra Sweet Solution - roztwór słodzący na bazie neotamu E961

Objętość: 118ml

Skład: glikol propylenowy E1520 (lotny nośnik aromatu), woda, alkohol etylowy, neotam

Producent:  Wyprodukowano w Stanach Zjednoczonych przez Capella Flavors Inc., San Marcos, California 92078, USA

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Produkt wysoko skoncentrowany, nie wdychać! Nie podgrzewać opakowania!

Sugerowane stężenie: 1 kropla / 250ml gotowej potrawy lub napoju. Sugestia stężenia nie zwalnia odbiorcy z konieczności przeprowadzenia we własnym zakresie prób technologicznych.

Informacja na temat daty przydatności do spożycia: Data nadrukowana na opakowaniu jest datą produkcji. Data ważności wynosi 2 lata od daty produkcji.