Franky's Bakery Fruit Powder - liofilizat arbuzowy
Franky's Bakery Fruit Powder Watermelon to czysty liofilizat arbuzowy z miąższu owocowego, bez dodatku cukru, słodzików, aromatów, barwników czy konserwantów. Doskonale nadaje się jako baza do domowych deserów bez cukru - lodów, kremów czy jogurtów.
Liofilizaty zostały po raz pierwszy użyta przez NASA w latach 60. XX wieku. Poszukiwano na potrzeby załogi promów kosmicznych produktów nadających się do jedzenia przez cały okres trwania długich misji - i tak powstała doskonała metoda przechowywania żywności! Sublimacja - bo tak nazywa się ten proces - polega na usunięciu wody z produktu, która jest zamrażana a następnie przekształcana bezpośrednio w parę. Mówiąc prościej: następuje szybkie wymrażanie wody. Produkt zachowuje przy tym wszystkie składniki odżywcze, a co najważniejsze doskonale smakuje. Aby odtworzyć smak świeżego owocu wystarczy rozrobić liofilizat w niedużej ilości zimnej wody lub innego płynu.
Arbuz wpływa na polepszenie przemiany materii oraz wspomaga układ pokarmowy. Jest źródłem witamin, jak również wapnia, fosforu i żelaza. Działa antyutleniająco, dzięki czemu przeciwdziała starzeniu się. Zawartość likopenu może uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworowymi.
Zalety liofilizatów owocowych:
- produkty w 100% naturalne, nie wymagają dodatku konserwantów, nie zawierają barwników ani aromatów
- produkty liofilizowane zachowują barwę, aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
- produkt liofilizowany jest lżejszy od świeżego, ponieważ nie ma wody,
- proces liofilizacji w większości likwiduje zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, co w efekcie naturalnie go konserwuje,
- wydłużenie czasu przechowywania.
- liofilizaty można jeść wprost z opakowania!
Franky's Bakery Fruit Powder Arbuz można wykorzystywać w kuchni jako dodatek do naleśników, czekoladowych muffinek, serników, kremów a nawet tortów.
Wartości Odżywcze
Franky's Bakery Fruit Powder Watermelon - liofilizat arbuzowy
Masa netto: 100g
Składniki: 100% arbuz w proszku (Citrullus lanatus)
Alergeny: Może zawierać soję, jaja i orzechy.
Wartości odżywcze na 1 porcję (10g): wartość energetyczna 38kcal / 158kJ, tłuszcze <0,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g), węglowodany 4,8g (w tym cukry <0,1g), białko 0,2g, błonnik 0,2g, sól <0,1g
Wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 210kcal / 844kJ, tłuszcze <0,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g), węglowodany 48g (w tym cukry <0,1g), białko 2g, błonnik 2g, sól <0,1g
Producent: wyprodukowano w UE dla Frankys Bakery LLC, 6538 COLLINS AV. #286, MIAMI BEACH FL 33141, Stany Zjednoczone
Importer: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Guiltfree.pl, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed: data na spodzie opakowania
Instrukcja: Dodaj 2-3 łyżki owocowego proszku do słodyczy, biscuitów, przetworów mlecznych, kremów do pieczywa, muesli czy smoothie.