• Promocja
  • -21,07%
Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
  • Grapoila Highly Defatted Pumpkin Seed Flour, Raw, 61% Protein
Kod produktu: 5999885217519
Grapoila

Grapoila Pumpkin Seed - odtłuszczona mąka z pestek dyni, surowa RAW, 61% białka

Data ważności: 08.12.2024Dostępny w magazynie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z pestek dyni, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów na poziomie 4%.

12,48 zł

9,85 zł netto

9,85 PLN brutto Zniżka 21,07%
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 3.94zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z pestek dyni, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej. Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

W 2020 roku mąka z pestek dyni Grapoila Bio otrzymała dwie gwiazdki, doskonałą ocenę w najbardziej prestiżowym konkursie degustacji żywności na świecie, Great Taste. Mąka dyniowa może być stosowana do ciast i dań gorących, dodawany do bułek, bułeczek, specjalnych ciast chlebowych, mieszana z koktajlami, jogurtami, musli.

CIEKAWOSTKA: Mąka dyniowa, podobnie jak inne mąki orzechowo-nasienne, jest produktem ubocznym powstałym w procesie tłoczenia oleju. Olej z pestek dyni można tłoczyć w dwojaki sposób. Metodą bez prażenia nasion, w której nie dodaje się soli, więc w konsekwencji także i mąka nie zawiera dodanej soli. Druga metoda wywodzi się z Austrii jest nazywana tłoczeniem metodą styrijską albo tłoczeniem styryjskim, w niej do pestek dyni dodaje się soli i wodę, a nasiona się praży aby olej miał mocniejszy, bardziej charakterystyczny aromat, ale zatem mąka staje się lekko słona. Oba oleje dyniowe i mąki dyniowe mogą być w obu metodach tak samo dobre jakościowo, ale różnią się słonością i rodzajem aromatu. Ponieważ wszystkie mąki Grapoila powstają w warunkach raw tłoczenia na zimno, także i mąka dyniowa Grapoila jest surowa i niedosalana, ma więc inny smak niż pozostałe mąki dyniowe na runku i charakteryzuje się niższą zawartością soli/sodu.

Mąka z pestek dyni Grapoila produkowana jest z dyni bezłuskowej, ma charakterystyczny smak i zapach, jej kolor jest jasnozielony. Spożywanie bezglutenowej mąki z pestek dyni jest szczególnie polecane osobom stosującym dietę wegańską, ponieważ ma wyjątkowo wysoką zawartość białka, dodatkowo zawiera aż 8 aminokwasów egzogennych, dzięki czemu jej skład aminokwasowy jest niemal idealny, a przy tym dzięki niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczu nadaje się również do diet niskoenergetycznych. Zawartość fosforu wspomaga pracę mózgu i nerwów, spowalnia proces degeneracji mózgu w starszym wieku, regularne spożywanie pestek dyni korzystnie wpływa na choroby pęcherza moczowego i prostaty.

Najważniejsze informacje o mące dyniowej Grapoila:

  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu około 7% 
  • wytrawna aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej ok 30%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • bez dodatku soli
  • bogactwo białka, zawiera go aż 60%
  • źródło błonnika
  • niskowęglowodanowa

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
105.60
352.00
kJ
442.46
1,474.88
Tłuszcze, w tym
2.16
7.20
tłuszcze nasycone
0.93
3.11
Węglowodany, w tym
1.29
4.31
cukry
1.19
3.95
Błonnik
3.37
11.22
Białko
18.53
61.76
Sól
0.01
0.03

Grapoila bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z nasion (pestek) dyni

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z pestek dyni, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 352,0kcal/1474,8kJ, tłuszcze 7,2g (w tym tłuszcze nasycone 3,1g), węglowodany 4,3g (w tym cukry 3,9g), błonnik 11,2g, białko 61,7g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 105,6kcal/442,4kJ, tłuszcze 2,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 1,2g (w tym cukry 1,1g), błonnik 3,3g, białko 18,5g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.