Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Doves Farm Gluten & Wheat Free White Self-Raising Flour Blend - bezglutenowa mąka samorosnąca
Doves Farm Gluten & Wheat Free White Self-Raising Flour Blend to idealna mieszanka bazująca na naturalnych składnikach, aby każdy kto nie toleruje glutenu, bądź chce go wyeliminować z diety mógł się cieszyć w domu swoimi wypiekami nie tracąc czasu na poszukiwania mąki idealnej. Oto ona. Idealnie współpracująca, tak by nasze ciasto zachowało odpowiednią elastyczność i kleistość.
Doves Farm Gluten & Wheat Free White Self-Raising Flour Blend 1kg – zacznijmy od tego, jakie właściwości ma nasza mieszanka. Po pierwsze, najważniejsze, jest w pełni bezglutenowa, bez pszenicy. Po drugie zawiera składniki, które sprawiają, że wyrasta - nie wtmaga dodawania proszku do pieczenia. Po trzecie składa się naturalnych składników.
Mąka ryżowa, ziemniaczana, tapioka, kukurydziana, gryczana. Dlaczego aż tyle różnego rodzaju mąk składa się na kompozycję idealną?
W uproszczeniu, mąka pszenna w dużej mierze opiera się na pracy jej białek, czyli glutenu. Poprzez wyrabianie i dodanie płynu tworzy siatkę glutenową.
W naszej mieszance nie mamy glutenu. Musimy więc go czymś zastąpić, aby struktura surowego ciasta została zachowana i miało ono podobne właściwości.
- Mąka ryżowa powstaje ze zmielonego ryżu – oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest jedną z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Samodzielnie w produktach niestety daje nam wrażenie sypkości i kruchości.
- Mąka ziemniaczana jest uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Na co dzień używamy jej m. in. do zagęszczania, w naszej mieszance zagwarantuje nam kleistość.
- Tapioka jest mąką uzyskiwaną z manioku, rośliny z Południowej Ameryki. Często spotykamy ją w postaci drobnych lub większych kuleczek. Chłonie dużą ilość wody, ma właściwości żelujące i zagęszczające.
- Mąka kukurydziana otrzymywana jest z przemiału ziaren kukurydzy. Ma charakterystyczny żółty kolor i delikatnie słodki posmak. Zawiera dużo błonnika. Popularna w kuchni regionu Ameryki Południowej.
- Mąka gryczana powstaje z zmielenia kaszy gryczanej, niepalonej. Zawiera w sobie ogrom niezbędnych dla nas pierwiastków. M.in. cynk, miedź, mangan, selen, potas, sód, wapń czy magnez. Dodatkowa zawiera witaminy z grupy B i E.
Jak widzisz, Doves Farm Gluten & Wheat Free White Self-Raising Flour Blend, została skomponowana tak, byśmy mogli cieszyć się zawsze udanymi wypiekami w naszych domach, nie będąc zmuszonym do używania niekorzystanej dla nas mąki pszennej. W tym wszystkim zadbaliśmy, by mix poza właściwościami zwykłej mąki, miał też te odżywcze i smakowe.
Zostało więc zastanowić się, czy przygodę zaczniemy od kruchych ciasteczek, czy domowej pizzy?
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Doves Farm Gluten & Wheat Free White Self-Raising Flour Blend - Bezglutenowa samorosnąca mieszanka białych mąk bez glutenu i pszenicy
Masa netto 1kg
Składniki: mieszanka mąk (ryż, ziemniak, tapioka, kukurydza, gryka), substancje spulchniające (fosforan jednowapniowy, wodorowęglan sodu), substancja zagęszczająca guma ksantanowa.
Nie zawiera GMO. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, substancji słodzących, olejów utwardzanych.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 348,0kcal/1458,1kJ, tłuszcze 1,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,3g), węglowodany 80,0g (w tym cukry 0,4g), błonnik 0,2g, białko 4,6g, sól 0,8g
Producent: zapakowano w UK dla Doves Farm, Berkshire, Wielka Brytania;produkt wytworzony z surowców pochodzących z różnych krajów
Importer: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.