• Obecnie brak na stanie
NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
  • NaturAvena defatted flax flour BIO 0,5kg
Kod produktu: b15908445476365
NaturAvena

NaturAvena odtłuszczona mąka lniana BIO 0,5kg

Obecnie brak na stanie

Bardzo niskokaloryczna mąka o ultra niskiej zawartości węglowodanów - maka lniana ma tylko 3% węglowodanów! Składa się w przeważającej części z białka (40%) i błonnika (36%), co czyni ją jedną z najzdrowszych alternatyw dla mąki pszennej.

6,73 zł netto

6,73 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 500 g; 1.35zł/100g

  

Odtłuszczona mąka lniana jest bezkonkurencyjnana diecie niskowęglowodanowej - zawiera zaledwie 3g węglowodanów, co jest wartością nieporównywalnie niską na tle innych mąk orzechowych i nasiennych. Mąka ta jest szczególnie ceniona w diecie paleo ze względu na swoje właściwości wiążące (jest częściowym substytutem glutenu), ale przede wszystkim dodaje się ze względu na cechę poprawiania smaku chlebów – smak pieczonej mąki lnianej równoważy smak jajek i mąki kokosowej lub migdałowej, zbliżając smak chleba paleo do smaku zwykłego chleba razowego.

Mąka lniana jest produktem 100% naturalnym, wolnym od konserwantów, barwników i aromatów - w zdrowej kuchni zastępuje się nią mąkę pszenną, jest wykorzystywana do ciast, herbatników, pierogów, naleśników, a także jako panierka do mięs czy zagęstnik do zup. Warto wiedzieć, że częściowe odtłuszczenie nasion lnu ułatwia wykorzystanie mąki lnianej w wypiekach, staje się lżejsza i mniej podatna na tworzenia się zakalca.

Mąka z siemienia lnianego powstaje w wyniku przemiału surowych oraz nieprażonych ziaren siemienia lnianego - ponieważ proces mielenia zachodzi w kontrolowanej temperaturze poniżej 40 stopni C, mąka z siemienia lnianego zachowuje cenne witaminy, minerały oraz enzymy - a jest co zachowywać! Mąka lniana  to jedna z najbardziej war­tościowych mąk: jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, chromu, lecytyny oraz witaminy E i witamin z grupy B. Mąka lniana charakteryzuje się wysoka zawartością frakcji rozpuszczal­nej i nierozpuszczalnej błonnika, a także witaminy E oraz lignanów, będących silnymi antyutlenia­czami.

Białko lniane należy do najlepiej strawnych, najbardziej wartościowych i najpełniej przyswajalnych białek roślinnych. Wskaźniki strawności białka lnu pod wpływem ludzkich enzymów trawiennych są wyższe nawet od strawności białka mleka. Białko lnu jest także wyjątkowo bogate w aminokwasy egzogenne, niezbędne do prawidłowego działania organizmu, stanowi przede wszystkim źródło leucyny, lizyny, fenyloalaniny i tryptofanu. Wysoka zawartość tryptofanu wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry.

Wartości Odżywcze

Porcja 15g

Wartości odżywcze w:
Porcja 15g
100g
Kalorie
51.90
346.00
kJ
217.46
1,449.74
Tłuszcze, w tym
0.84
5.60
tłuszcze nasycone
0.15
1.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
1.40
9.30
cukry
0.60
4.00
poliole
skrobie
Białko
3.75
25.00
Błonnik
4.50
30.00
Erytrytol
Sód
3.00
20.00
(ekwiwalent soli)
7.50
50.00
Uwagi

NaturAvena mocno odtłuszczona mąka lniana BIO z certyfikowanych upraw organicznych

Masa netto 500g 

Składniki: 100% mąka z odtłuszczonych ziaren lnu z kontrolowanych upraw ekologicznych, kraj pochodzenia Polska

Alergeny: możliwa obecność glutenu, orzechów, w tym orzechów ziemnych, soi, gorczycy, sezamu i selera

Produkt odpowiedni dla wegan.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1437kJ / 346kcal, tłuszcze 5,6g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8g), węglowodany 9,3g (w tym cukry 4g), białko 25,5g, błonnik 30,1g, sól 0,055 g

Producent: wyprodukowano w Polsce przez NaturAvena Sp. z o.o.

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem. W celu zachowania właściwości odżywczych wskazane jest przechowywanie produktu w lodówce, nie jest to jednak niezbędne.